Gata cu Covid-19! Luați o pauză!
Printre milioanele de știri despre Covid, povestea lui Andrei, un tânăr geniu care este doctorand la Universitatea Cambridge, este ca o gură de aer proaspăt.
Andrei este genul de persoană pe care îți place să o asculți. Are atât de multe de povestit și a făcut o sumedenie de lucruri grozave, deși are doar 23 de ani, încât cu greu îți vine să îl întrerupi.
La doar 23 de ani, Andrei Mărgeloiu a reușit o perfomanță incredibilă: a fost admis la programul de doctorat al Universităţii Cambridge din Marea Britanie, după ce a absolvit masteratul aceleiaşi prestigioase instituţii, cu o teză în care a investigat o metodă nouă de folosire a inteligenţei artificiale în domeniul medical.
De ce ai ales Anglia și nu altă țară?
În primul rând, pentru că este în Europa. Mi-am dorit să fiu un pic mai aproape și de casă, de ai mei. Eu am trăit toată viața în Târgu-Jiu și mi s-a părut un salt bun să ajung în Anglia. În plus, mulți dintre studenții români care pleacă în străinătate aleg Anglia.
Povește-mi mai multe despre masterul tău în informatică.
Am terminat un master în informatică, specializat în inteligența artificială la Universitatea din Cambridge pe care l-am absolvit acum două luni. Aici am învăţat, spre exemplu, să creez algoritmi care generează portrete pictate prin combinarea unui portret real cu o pictură la alegere. La prima vedere pare foarte simplu, însă nu este deloc aşa.
Teza mea de cercetare este "Interpretarea reţelelor neurale convoluţionale robuste în Medicină". Am investigat un domeniu numit "Explainable Artificial Intelligence". În termeni simpli, algoritmii de inteligenţă artificială fac predicţii, dar înainte de a putea fi implementaţi practic în domenii esenţiale, cum ar fi Medicina, avem nevoie de explicaţii care să ne garanteze certitudinea unei funcţionări optime a acestora. Astfel, în teza de masterat am investigat o metodă nouă de a oferi certitudine în detectarea cancerului de piele. Metoda propusă evidenţiază foarte bine părţi ale leziunii cutanate şi ajută doctorii să nu rateze anumite caracteristici ce pot fi trecute cu vederea de ochiul uman.
Doctoratul durează cât anii de facultate
Doctoratul durează trei ani și este un program doar de cercetare, adică eu și colegii suntem axați pe cercetare, pe crearea de informație nouă. La doctorat, toată lumea trebuie să cerceteze full-time, nu-ți este permis să lucrezi suplimentar. De regulă, cine vrea să facă cercetare sunt oameni ambițioși, iar competiția este și mai mare.
O greșeală importantă pe care o fac studenții care studiază în străinătate, mă refer și la români, este că oamenii rămân închiși în comunitatea lor. Românii vorbesc doar cu români, chinezii doar cu chinezi, iar asta este o problemă, pentru că nu vezi alte moduri de a gândi. Deci am prieteni din alte țări și nu mi-e rușine să spun că sunt din România. Partea bună este că mediul academic nu ține cont de unde vii. Atunci când atingi un anumit nivel, vii de la o facultate cum e Cambridge, țara de origine nu mai contează așa mult.
Cum sunt cursurile în pandemie?
Pentru stundeții de licență, vor fi cursuri normale, dar și online, ce e nou este că se adaugă și cursuri online, iar pentru cei de master este la fel. Iar la doctorat nu sunt cursuri, fiecare face cercetare, există laboratoare cu calculatoare și mai mulți studenți.
Ce sfaturi ai avea pentru un adolescent sau student ambițios care vrea să urmeze o cale asemănătoare?
În ultimii ani am avut experiențe diverse cu oameni interesanți și am strâns o serie de sfaturi. Am creat chiar și o serie de videoclipuri cu sfaturi pentru tineri ambițioși. Totuși, pot remarca trei lucruri importante pe care un adolescent trebuie sa le aibă în vedere:
1. Singurii tăi competitori sunteți tu și timpul.
1. Gândirea convențională spune că anumite persoane sunt competitorii noștri (de exemplu, în școală, competitorii sunt colegii care au note mari, la olimpiade sunt cei care obțin un scor mai mare). În realitate, noi suntem în competiție cu noi înșine, într-un timp limitat.
2. Cel mai controlabil lucru este cât de bun ești tu. Astfel, toți avem un timp limitat în care putem lucra pentru a deveni mai buni. În loc să ne concentrăm pe ceilalți, trebuie să ne concentrăm pe cât de buni suntem noi. Dacă acest lucru nu pare evident acum, pentru ca ești încă în școală, doar ține minte pentru anii viitori: tu ești în competiție numai cu tine și cu timpul.
2. Orice este valoros ia timp.
1. Dacă un skill este ușor de obținut, înseamnă că nu era foarte valoros de la început. Spre exemplu, calitățile precum vânzarea, vorbitul în public, matematica etc. sunt valoroase pentru ca însușirea lor durează mult timp.
2. Altfel spus, calitățile valoroase se dobândesc pe parcursul unor perioade mai lungi de timp. Gandește-te că durează 12 ani să termini cele 12 clase care îți asigură un nivel sumar de înțelegere a lumii.
3. În informatică, mulți studenți susțin că facultatea nu te învață lucruri importante și că poți învăța la locul de muncă tot ceea ce îți va fi necesar (e.g., cum să folosești baze de date SQL). Eu aleg să îi contrazic și sunt adeptul ideii conform căreia fundația pe care o dobândești în cei 3 sau 4 ani de facultate nu poate fi înlocuită cu câteva săptămâni sau luni la locul de muncă.
3. Dacă vrei să schimbi lumea, începe prin a îți curăța camera.
1. Te rog, citește încă o dată fraza anterioară. Ca tineri, ne dorim să schimbăm lumea. Totuși, trebuie să înțelegem un adevăr brutal: schimbatul lumii este mult mai greu de realizat decât schimbarea noastră. Astfel, dacă tu nu poți să te schimbi pe tine, nu ai nicio șansă în a schimba lumea.
2. Ca sfat practic, concentreaza-te pe a te schimba pe tine în primul rând și abia apoi redirecționează-ți eforturile spre a schimba lumea. Devino disciplinat! Un simplu test al disciplinei: Ai curat in cameră? Dacă nu, atunci cum speri să poți schimba lumea, dacă nu poți nici să ții o cameră curată?'
Mai multe sfaturi găsiți pe pagina sa de Youtube.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu