Activişti pro-Kremlin au protestat sâmbătă la Moscova în faţa ambasadelor a 20 de ţări considerate de Rusia drept "neprietenoase", cu ocazia aniversării a noua ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, transmite AFP.
Ţări precum Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa "susţin Ucraina (...) şi livrează în mod activ arme letale regimului ucrainean", a explicat mişcarea de tineret "Molodaia gvardia" ("Tânăra Gardă") într-un comunicat.
"Cu ajutorul acestor arme letale, este prevăzut în planul lui Zelenski şi al lui Biden luarea înapoi a Crimeei" de la ruşi, a asigurat pentru AFP preşedintele mişcării, Anton Demidov, în timpul demonstraţiei din faţa ambasadei SUA.
Mitingul din faţa ambasadei americane a reunit în jur de 400 de activişti care afişau pancarte pe care se putea citi "Statele Unite, tu semeni moartea", "Crimeea cu Rusia pentru totdeauna", a notat un corespondent al AFP.
În faţa ambasadei Marii Britanii s-au strâns aproximativ 200 de protestatari, potrivit unui jurnalist AFP.
Conform informaţiilor furnizate de "Molodaia gvardia", totalul activiştilor pro-Kremlin care au protestat a fost de 5.000.
Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea pe 18 martie 2014, în urma unui referendum nerecunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională. Această anexare a adus Rusiei numeroase sancţiuni internaţionale, care s-au înăsprit după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia ar trebui mai degrabă să vadă care sunt "elitele neprietenoase" faţă de ea, nu "ţările neprietenoase", întrucât nu atât ţările în sine ar merita, din punctul de vedere al Moscovei, să fie incluse într-o asemenea categorie, ci elitele lor sau politicienii care le conduc, consemnează agenţiile Reuters şi TASS.
"Fraza 'ţări neprietenoase' a intrat aici în conştiinţa publică şi în limbajul comun. Dar ea nu reflectă cu acurateţe realităţile existente. Am putea chiar spune că nu reflectă realitatea deloc, întrucât ceea ce avem într-un anumit număr de ţări sunt elite neprietenoase, conducători neprietenoşi", a remarcat Putin în intervenţia sa la un congres al reprezentanţilor mediului de afaceri din Rusia.
În multe ţări, a continuat el, sistemele politice "permit adesea ascensiunea unor oameni care au un nivel oarecum redus de educaţie şi cultură generală, uneori ei nu înţeleg ce spun sau ce fac". "Rezultatul, cum este binecunoscut, îl vedem clar toţi. Activităţile lor sunt dăunătoare propriului lor popor şi propriilor lor afaceri", a concluzionat Putin.
Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări neprietenoase, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News