Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile.
În datele de 4 și 5 august, au plecat primele sume spre beneficiarii programului Tomata.
Cele patru județe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăților pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.
Primele sume au plecat către beneficiarii programului Tomata
Pe măsură ce se vor primi dosarele aferente celorlalte județe, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va achita cererile de plată si pentru restul cultivatorilor înscriși în Program.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a alocat în acest an 225 de milioane de lei pentru susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, respectiv ardei gras, ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde.
Programul denumit generic „Tomata” este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.
Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro/beneficiar, iar producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi.
Petre Daea susţine producătorii locali şi le recomandă cetăţenilor să cumpere legume de la fermierii români
Petre Daea, cel mai mediatizat ministru al Agriculturii al tuturor timpurilor, a menţionat că este un om care munceşte tot timpul şi îşi lasă propria persoană pe locul doi până când vede ca munca sa a avut roade.
„Domnule, eu sunt pregătit să plec în secunda doi. Păi când te așezi pe scaun și îți propui cât să stai, nu faci nimic. Eu muncesc tot timpul! Nici mâncare nu-mi trebuie dacă văd rezultatul muncii, domnule. Mă alimentez în mers ca și panoul fotovoltaic!”, a declarat în stilul său caracteristic Petre Daea, potrivit BZI.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie şi cantităţile contractate la export şi le solicită reprezentanţilor din industria de morărit şi panificaţie să prezinte date veridice, care să ofere stabilitate în piaţă.
Petre Daea s-a întâlnit, marţi, la sediul ministerului, cu reprezentanţii procesatorilor din industria de morărit-panificaţie, cu cei ai comercianţilor şi distribuitorilor de pe piaţa cerealelor, precum şi cu membrii conducerii asociaţiilor de fermieri, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a MADR.
În context, ministrul Agriculturii a solicitat celor prezenţi o scurtă analiză a situaţiei din perspectiva fiecărui sector. La rândul lor, reprezentanţii sectorului de morărit şi panificaţie au solicitat conducerii MADR susţinere pentru îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare existente.
'Ministrul Agriculturii şi-a manifestat deschiderea şi sprijinul său, menţionând că la nivelul MADR există o strânsă colaborare cu echipele de lucru de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conduse de ministrul Marcel Ioan Boloş.
Petre Daea a dat asigurări că în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie, precum şi pentru acoperirea cantităţilor contractate la export. De asemenea, a transmis participanţilor necesitatea de a prezenta date veridice, care să ofere stabilitate în piaţă, şi a subliniat că toate deciziile MADR sunt luate în urma consultării cu toţi actorii implicaţi: producători, comercianţi şi procesatori', se precizează în postarea instituţiei (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu