Peste 20 de iubitori ai limbii române au urmat cursurile organizate de Institutul Cultural Roman Bruxelles în anul academic 2016-2017.
Peste 20 de iubitori ai limbii române au urmat cursurile organizate de Institutul Cultural Roman Bruxelles în anul academic 2016-2017. Entuziaști și încurajați de ameliorarea utilizării limbii române în acest an, studenții au încheiat cu succes sesiunea de evaluare și sunt nerăbdători să cunoască provocările lingvistice ale nivelurilor superioare.
Publicul participant, eterogen ca vârstă și ca orientări profesionale, motivat de interese personale, profesionale sau pur și de curiozitate, a urmat cursurile de limba română structurate pe 3 niveluri, de la începatori la avansați, conform Cadrului comun european de referinţă.
"Noi am ajuns la sfârșitul primului an și vă putem spune în română: nu suntem demoralizați, am învățat să vorbim limba și să iubim cultura românească!", este mesajul transmis de grupa de începători, nivelul A1, celor care doresc să învețe o limbă străină.
"Recomand acest curs. Este interactiv și abordează subiecte foarte interesante legate de cultura română, iar profesoara ne motivează și ne inspiră.", declară Martine, unul din absolvenții cursului nivel intermediar B2.
Devenite o tradiție în activitatea ICR Bruxelles, cursurile de limba română ca limbă străină se adresează publicului larg, iar prin cursurile specializate, propuse studenților internaționali ai Colegiului Europei din Bruges, institutul își diversifică parteneriatele educaționale cu instituții academice cu reputație internațională.
"Pentru mine, cursurile de limba română organizate de ICR sunt, în primul rând, un spațiu al dialogului intercultural. Studenții învață să comunice în limba română, descoperind simultan o cultură aflată la intersecția mai multor civilizații. În spatele cuvintelor și a structurii gramaticale, descoperim împreună istorii, anecdote, tradiții, evoluții lingvistice. Ca profesor, îmi reconfigurez percepția asupra limbii materne o dată cu întrebările venite din partea străinilor dornici să înțeleagă româna. Satisfacția e imensă, când, la final de an, studenții vorbesc româna cu lejeritate, iar teama inițială de o limbă care aglutinează atâtea influențe externe dispare complet." - explică Elena Cărbunaru-Butușină, profesoara de limba română.
Institutul Cultural Roman Bruxelles a iniţiat cursurile de română pentru străini în 2010. Programul este derulat în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Înscrierile pentru anul academic 2017-2018 sunt deschise până în 15 septembrie 2017, detaliile de înregistrare sunt disponibile pe site-ul ICR Bruxelles. Persoanele care vor frecventa cursurile de limba română anul viitor vor beneficia şi de alte avantaje (acces gratuit la evenimente organizate de ICR Bruxelles, oportunitatea de a împrumuta cărţi, muzică şi filme românești).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu