Să cinstim câinii nu doar pe 26 august, ci-n toate zilele de dinainte și după! Mesaj pentru cei care încă se mai gândesc dacă e bine sau nu să-și ia un cățel

foto: Freepik
foto: Freepik

Să facem să fie ziua lor în fiecare zi! De Ziua Internațională a Câinelui avem un mesaj pentru cei care nu s-au hotărât încă să-și caute un prieten cu patru lăbuțe.

Ziua Internațională a Câinelui este sărbătorită pe 26 august în fiecare an. Însă foarte multe țări, mai ales din Europa, o sărbătoresc pe 27 august, adică astăzi. Oricum n-ar fi fost târziu sau nepotrivit ca un astfel de mesaj să vină în oricare altă zi. Este genul de mesaj care ar trebui primit în fiecare zi, nu doar pe 26 sau 27 august.

Această zi a fost inițiată în 2004 de Colleen Paige, o specialistă în pet-lifestyle (viața animalelor de companie), pentru a recunoaște și celebra contribuția câinilor în viața noastră. Este o zi dedicată nu doar celebrării câinilor ca animale de companie, ci și conștientizării nevoii de a proteja și îngriji câinii, inclusiv a celor fără stăpân sau aflați în adăposturi. În această zi, mulți oameni aleg să-și răsfețe câinii, să participe la evenimente speciale dedicat lor, să doneze adăposturilor pentru câini sau chiar să adopte un câine,

Întreb și eu doar atât: de ce numai azi? De ce n-am merge să vizităm un adăpost de câini și-n restul anului și de ce trebuie să așteptăm taman ziua de 26 sau 27 august? Poate dacă ne-am face drum mai des către aceste centre de cazare a câinilor fără stăpân am putea evita tragedii precum măcelul de la Târgu Jiu.

Citește și Măcel la Târgu Jiu: 60 de câini fără stăpân au fost eutanasiați pentru că nu au fost adoptați. Veterinar: Aproape 150 au termen de la 1 septembrie

Dacă în poza ta de familie apare deja un câine cu limba scoasă... ești un norocos! Așa ar fi frumos să fie în toate casele, pe toate noptierele, pe toți pereții, în toate ramele, pe toate frigiderele și-n toate portofelele: o fotografie cu câinele familiei. 

De ce să dai fuga la adăpost să-ți iei un câine?

Păi uite de-asta, în primul rând:

@smarties1991 #videosqueemocionan #foryou #parati #emocionante #respect #perros ♬ SomeoneYouLoved(Cover) - 十八闲客

Pentru că așa fac mogâldețele astea atunci când realizează că urmează să aibă casa lor, stăpânul lor, pătuțul lor, bolul mor, lesa lor, brațele lor...

@diply The HAPPIEST doggo! ???? Enjoy your new home, Bowman! ???? Credit: @adoptingdogs #dogadoption #heartwarmingmoments #doggosoftiktok #adoptdogs #fyp ♬ original sound - Diply

@onlygoodnewsyt This dog finally got adopted. May this be your sign to also adopt a dog from your Animal Care center. #dog #adoption #love #kindness #foryou #4u #happy #kindnessmatters #animals #rescue #rescuedog #humanity #spreadlove #hope #spreadhappiness #goodvibes #animaladoption #dogadoption ♬ Originalton - Positive Vibes

Așa le saltă inimile de bucurie când știu că vor pleca acasă și vor lăsa în spate gratiile și cimentul rece de sub lăbuțe.

Dați-le o șansă, mai ales celor care așteaptă de prea mult timp! Dați-le viață nouă! Unii poate n-au fost mângâiați niciodată, alții poate au fost loviți, traumatizați, speriați, înfometați, alungați. Mulți de acolo, dacă nu toți, nu știu cum e să fii iubit. Cum se simte mână de om pe spate, pe cap, pe nas. Alții poate nici nu știu să meargă în lesă. Vor trage în toate părțile prima dată. Vor lătra în casă. Și poate uneori, de spaimă, va face și pe covorul bun din sufragerie când vei vorbi mai tare la telefon sau vei scăpa o oală.

Sunt trecuți prin multe. Știu că zgomotul anunță pericol și că tonul răstit aduce mai târziu bătaie. Voi iertați-i! Și nu faceți ca toți ceilalți de dinaintea voastră. Au nevoie de un om bun, de o pătură moale și doar de un bol cu apă și poate ceva boabe ori chiar și cel mai ieftin parizer. Va fi deliciu. Pentru că vine dintr-o mână întinsă înspre ei, nu prin vizeta din padoc ori prin pătrățelul dintre gratii.

În concluzie...

Să nu vă luați un câine!

Să nu va luați un câine! Nu vă luați un câine pentru niciun motiv. Pentru că, după ce ați petrecut un timp cu el, nu o să mai fiți la fel! Nu o să mai fie nimic ca înainte! O să vă pară că lumea de până atunci nu mai este și nici n-a fost vreodatã. Pentru că dimineața când o să vă treziți o să apară pe după pat doi ochi și-o coadă care se zbate. Pentru ca o să vă treziți într-o cursă frenetică afară să-și ia plimbările de zi cu zi indiferent de anotimp! Și-așa o să vă dați seama cum trece timpul, cum copacii rămân fără frunze, cum apar din nou mugurii.

Pentru ca o să fiți constrânși să deveniți echilibriștii timpului,să găsiți un ritm care acompaniază doua inimi. Nu vă luați câini! Pentru că ăștia ling rănile. Mai ales pe alea care nu se văd, rănile alea care nu se-arată ci doar dor și macină surd pe dinăuntru. Să nu vă luați câine niciodată! Pentru că o să vă educe și-o să vă disciplineze și o să vă responsabilizeze. O să vă învețe ce-nseamnă iubirea necondiționată. Doar atât pot face. Numai atât. Și nu o să vă ceară nimic la schimb. Nu o să va ceară să vă schimbați. Vă acceptă fix așa cum sunteți. O să vă învețe să nu urâți, să nu purtați ranchiună, să uitați totul până mâine. Să iertați. O să vă învețe să nu folosiți cuvinte. O să vă învețe câteva lecții despre loialitate și onestitate. Nu vă luați un câine! Pentru că o să deveniți un adevărat om maidanez, din acela care încearcă să creadă în oameni dar rămâne întotdeauna dezamăgit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel