Să dezvăluim acoperitele

Mai devreme decat ma asteptam, au fost declansate controversele in jurul unui proiect de lege pe care l-am initiat: „Interzicirea prin lege a societatilor comerciale si a ONG-urilor acoperite”. Dar este bine asa. Orice act normativ cat de cat important trebuie, in prealabil, sa intre in dezbatere publica. Daca o lege este in folosul societatii, inainte sa se pronunte parlamentarii, se cuvine sa se pronunte cetatenii. In timp ce unii dezbat, altii intra in fibrilatie. Ce are de gand SRS? Sa se lupte cu toate serviciile secrete? Nu va fi el oare calcat in picioare de acestea?

 Ce intentioneaza de fapt acest proiect de lege initiat de mine si asumat de inca noua senatori? Vrea el sa scoata din circulatie serviciile secrete ale Romaniei? Sa le puna pe butuci, tocmai acum cand intreaga planeta, inclusiv Romania, se confrunta cu atat de multe provocari de o gravitate extrema cum ar fi terorismul, inclusiv cel cibernetic? Intentionam noi sa diminuam capacitatea de aparare a statului? Care este, cum ar zice unii, „agenda noastra secreta”?

 Prima afirmatie care trebuie facuta, pentru a nu mai exista sentimentul ca noi vrem sa culpabilizam serviciile secrete, este ca societatile comerciale si fundatiile acoperite sunt legale in Romania. In urma cu treisprezece ani – iata o cifra care pentru unii e cu ghinion – la solicitarea acestora, Guvernul a initiat procedura legislativa necesara pentru legalizarea unei asemenea practici. Motivul invocat atunci a fost ca serviciile secrete trebuie sa-si completeze bugetul necesar procurarii unor echipamente din castigurile realizate in urma unor activitati comerciale. Si, pe cale de consecinta, ele au primit permisiunea de a infiinta si ONG-uri in care sa verse o parte din profit si cu ajutorul caruia sa desfasoare o alta categorie de activitati. Desigur, motivul real a fost nu numai nevoia de a dispune de fonduri suplimentare cumva mai ferite vreunui control, ci si de a supraveghea mai bine societatea, inclusiv de a controla anumite zone economice, cum ar fi de exemplu cea de telecomunicatii si IT.

 Din nefericire consecintele au excedat scopurilor initiale. Beneficiind din plin de informatii privilegiate, societatile comerciale acoperite, in tot sau in parte, direct sau indirect, au viciat libera concurenta, castigand, de cele mai multe ori, in mod incorect, in competitia cu celelalte societati. In plus, nu toti banii au ajuns unde trebuie. A fost creata o noua clasa de oameni imbogatiti artificial.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel