Prezenți într-o ediție specială a emisiunii De Ce Citim, avocatul Mădălin Jijie, membru PSD și politologul Eugen Gabor, cadru universitar la SNSPA și angajat la Biblioteca Centrală Universitară Carol I, au vorbit despre felul în care văd tinerii de stânga din România politica și ce ar trebui să luăm în calcul atunci când luăm buletinul de vot în mână.
„Cred că atunci când ne punem întrebarea cu ce gând să votăm, trebuie să avem în vedere, pe de-o parte, cu ce speranță votăm și, pe de altă parte, ce oferte concrete avem. Când ne referim la speranțele pe care eu, cel puțin, le-aș avea și care îmi închipui că mulți alți tineri le au, țin mult de fricile pe care le au și despre un viitor care li se pare astăzi incert. Eu le-aș spune că atunci când se gândesc cum să voteze, să o facă cu mai multă încredere și să nu ezite să încerce să contribuie și ei cumva la viitorul lor și al societății. Sunt multiple modalități prin care pot contribui și ei la a crea o societate mai aproape de felul în care și-o doresc. În ceea ce privește opțiunea concretă, să fie atenți la ceea ce înseamnă seriozitatea a ceea ce li se promite, pentru că tentația oricărui politician în campania electorală este să promită foarte mult sau să promită lucruri nerealiste. Să analizeze cine poate face lucrurile pe care le promite și ce șanse are să le facă.” a subliniat Av. Mădălin Jijie
Politologul Eugen Gabor: „Niciun un proces de democratizare nu este ireversibil”
„Eu, în calitate de politolog, vreau să subliniez importanța ideologiei. Trebuie să ne uităm la ideologie și fiind, mai degrabă, în zona de stânga a eșichierului politic vreau să spun că, fără să vreau să las impresia că stânga ar avea un fel de monopol asupra bunei credințe, există oameni de bună credință și în zona de dreapta, fără îndoială, dar cred că de cele mai multe ori soluțiile propuse sunt pentru țară, pentru oameni, mai bune în zona de stânga, în zona social-democrată, deci contează mult ideologia, dar trebuie să vedem întotdeauna dacă ideologia asumată, prezentată discursiv, se regăsește și la nivelul politicilor, la nivelul programelor propuse. Asta contează mult, apoi, bineînțeles, contează cv-urile candidaților, experiența, și trebuie să vedem dacă imaginea candidatului, maniera în care el comunică, inspiră încredere sau nu. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de mesajele extremiste. Unele sunt foarte frumos ambalate și nici un proces de democratizare nu este ireversibil.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News