USR se opune, în numele mediului, deblocării a 11 hidrocentrale aproape finalizate. În acest context, expertul în energie Ionuț Purica transmite ma multe semnale de alarmă.
”Se întâmplă următorul lucru, începem să cam pierdem viziunea globală, în sensul în care avem un sistem energetic, care este al doilea - dacă nu mă înșel - cel mai sigur din Uniunea Europeană. Avem diverse tipuri de surse de energie, și pe cărbune, și hidrocarburi, și nuclear, și hidro, mai avem și o centrală pe biomasă. Evident, în condițiile astea, este foarte clar că nu poți să spui că o investiție într-o centrală de cascadă mai jos decât centrala de baraj nu este eficientă, pentru că vorbim de modul cum centrala asta își mai aduce o contribuție la generarea totală din sistemul energetic” a spus Ionuț Purica, la B1 TV.
Expertul în energie a amintit de o știre de acum aproximativ două luni, din Germania, prin care se dezvăluia că o serie de ONG-uri pentru protecția mediului erau finanțate de Gazprom, cu scopul ca aceste asociații să oprească orice construcție de obiectiv energetic care nu ținea de gaz. El a mai dat și exemplul centralei din Vancouver, una veche, de prin 1912, care-și făcuse un canal special pentru mediu, pentru somoni, astfel încât să nu impacteze mediul, dar să și producă, în același timp, energie din apă. ”Deci există metode de a pune împreună soluțiile de protecția mediului cu soluțiile pentru generare de energie, cel puțin pe hidro, dar și pe alte tipuri de mijloace de generare de energie” a afirmat, în acest context, Ionuț Purica.
”Nu înțelegem că suntem într-un război economic cu linie de energie, care trebuie luată cât se poate de serios, din punct de vedere al generării de energie, să ajungem chiar la nivelul de a utiliza capacități existente și disponibile, chiar și pentru export dacă e cazul, mai ales pentru Moldova, care acum are o problemă mare de energie. Iată că nu înțelegem că lucrurile trebuie tratate în sistem militar, dat un termen, date resursele și, dacă nu se realizează, luate măsuri foarte drastice. Cât timp oscilăm de colo-colo cu ba nu avem una, ba nu avem alta, ba că birocrația e mare, ș.a.m.d., să nu ne mire că nu se va mai aprinde lumina la un moment dat. Mai mult, nivelul personalului din sistemul energetic, prin tot soiul de ieșiri la pensie, că timpul trece, nu mai e la nivelul în care să înțeleagă și să gestioneze eficient lucrurile, deci și aici trebuie umblat, apropo și de investiții și de capacitatea de finalizare în economie a unor obiective mari” a mai spus expertul în energie Ionuț Purica, pentru sursa citată.
Amintim că USR s-a opus în Parlament unui proiect de lege care ar fi deblocat lucrările de construcție a 11 hidrocentrale, aflate în stadii avansate de execuție. Aceste instalații, pentru care România a cheltuit deja 1 miliard de euro, ar fi asigurat energie electrică ieftină pentru câteva sute de mii de gospodării, sau pentru sute de fabrici, afectate astăzi din cauza prețului curentului și a crizei generate de războiul din Ucraina.
Citește aici mai mult: ”Ecologiștii” USR, atac la energia verde pe tot frontul: blocaje la hidro, fotovoltaice și eoliene
Între timp, moldovenii au luat cu asalt magazinele cu lumânări și lanterne, de teamă că vor rămâne pe întuneric, după ce s-au anunțat deconectări de la electricitate.
Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Autoritățile au anunțat deja că mai multe sate și orașe ar putea fi deconectate de la electricitate pentru a se face economie. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, populaţia moldoveană resimte urmările conflictului generat de forţele armate ruse aproape la fel ca ucrainenii. "Cred că nu voi exagera dacă voi spune că e cea mai profundă criză energetică prin care trece ţara noastră de la independenţă... Citește continuarea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News