EXCLUSIV  „Să reducem așteptarea (WAIT)“ pentru pacienții oncologici. Dr. Ioana Bianchi (ARPIM) a prezentat rezultatele studiului / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Dr. Ioana BIANCHI, Director Relații Externe ARPIM, a vorbit despre studiul „Să reducem așteptarea (WAIT)“.

Dr. Ioana BIANCHI, Director Relații Externe ARPIM, a fost invitată la conferința „Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului“, unde a vorbit despre studiul „Să reducem așteptarea (WAIT)“.

„Din păcate aveți și dumneavoastră un studiu, se numește „Să reducem așteptarea (WAIT)“, numele spune totul. A fost lansat acum o lună“, a precizat Val Vâlcu.

„Studiul WAIT a ajuns la a 20-a ediție. În primul rând arată un progres masiv începând din anul 2014 pentru accesul la inovație în România, dar arată un progres masiv pentru medicamentele aprobate la nivel european între 6 și 10 ani în urmă.

Timpul este un factor extrem de important mai ales când vorbim de patologii precum cea oncologică, iar dacă ne uităm la medicamentele aprobate recent la nivel european, 2019-2022, care au fost analizate în 2023, vedem că medicamentele care au fost aprobate la nivel european în 2022 nu erau rambursate în România la 5 ianuarie 2024, medicamentele din 2019-2021 sunt rambursate în România mai puțin de 1/5. Doar 19% din medicamentele oncologice, respectiv 9/48, sunt disponibile pacienților români în regim rambursat.

CITEȘTE ȘI          -        EXCLUSIV  Beneficii uriașe pentru pacienții oncologici. Anunțul lui Rafila

De asemenea, durata în care aceste medicamente ajung la pacienți este de 828 de zile. Aparent este o durată îmbunătățită față de cea din ancheta de anul trecut, dar îmbunătățirea este majoritar pe hârtie și datorită metodologiei care nu permite să calculăm durata de timp în care ajunge medicamentul la pacient, dacă nu avem data la care s-a rambursat medicamentul.

Este foarte bine că lista s-a actualizat cu cele 28 de molecule și indicații, dintre care 22 compensate pentru prima dată, dar această actualizare a listei vine după ce lista a fost pusă în transparență decizională la sfârșitul lui noiembrie, dar a fost implementată anul acesta în mai și iunie.

Sunt probleme de finanțare, dar faptul că împingem și se creează coloane de medicamente care așteaptă are două consecințe:

- impactul va crește cu fiecare lună cu care ele sunt lăsate să aștepte și se acumulează;

- facem false economii, pentru că pacienții care nu beneficiază de aceste medicamente beneficiază de un tratament sub-optimal ori, din păcate, au un rezultat și mai teribil și nu mai rămân în viață pentru a beneficia de terapiile care puteau să le salveze sau să le îmbunătățească anii pe care îi mai au de trăit“, a zis, la DC News, Dr. Ioana BIANCHI, Director Relații Externe ARPIM.

CITEȘTE ȘI          -        EXCLUSIV  România ar fi putut să elimine cancerul, odată cu începerea vaccinării anti HPV. Prof. univ. dr. Cercel: Ce s-a întâmplat. Un continent deja a eradicat boala

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel