Sociologul Alfred Bulai, în cadrul emisiunii „Nod în Papură”, a discutat despre obiceiurile pe care le au românii de sărbători și nu numai. Iar un asemenea obicei sunt celebrele mesaje, multe dintre ele mesaje standard trimise la toată lista, cu ocazia Sărbătorilor.
Discuția a pornit după ce jurnalistul Val Vâlcu a mărturisit: „Eu nici nu stiu ce să fac. Pe de o parte mă gândesc la unii, le-aș da SMS, dar nu vreau nici să-i deranjez, unii sunt ocupați, alții riscă să piardă mesaje importante, alții sunt cu familia. Pe de altă parte e și un stereotip, dai mesaje la toată agenda...”
Sociologul Alfred Bulai explică:
„E evident un stereotip. Toată lumea știe că e doar un gest pe care îl faci doar că așa se cade. Pe de altă parte foarte multe mesaje sunt prefabricate. Pe aceeași logică avem și rețelele de socializare unde oamenii dau like-uri într-o veselie, dar nici nu se uită la ce scrie, li se pare că e firesc”.
Alfred Bulai a continuat și a povestit despre mesajele pe care le primește de ziua sa de naștere pe Facebook.
„Mie pe Facebook îmi spun la mulți ani oameni care nici măcar nu știu cine sunt. Habar nu am cine sunt. Le răspund că mi se pare că trebuie să fiu civilizat, dar pierd câteva ore pentru niște mesaje. Mesaje care nici măcar pentru ei nu au vreo valoare și nu are nici valoare faptul că le-am răspuns. Probabil au trimis 50 de mesaje și au primit 20 de răspunsuri cu mulțumesc. E o chestie de presiune uriașă a marketizării evenimentelor”, a explicat Alfred Bulai.
Sociologul a explicat ulterior că un exemplu asemănător de marketing al sătbătorilor e Revelionul și a povestit o întâmplare amuzantă pe care a trăit-o într-o vacanță în Turcia, unde oamenii nu petrec revelionul.
„În România, acum 100 de ani de exemplu Revelionul nu se sărbătorea. Am fost într-o vacanță în Turcia, acum foarte mulți ani în urmă, și eram șocat că acolo nu se serbează Revelionul. Sunt doar unii oameni care ies la restaurant, dar la 21:30 - 22:00 pleacă acasă. Am întrebat pe cineva de acolo de ce nu serbează ei Revelionul. Și mi-a dat un răspuns foarte drăguț, în spiritul lumii arabe: Dar de ce ar trebui să ne bucurăm când trece timpu? E o altă perspectivă. Adică de ce să ne bucurăm când îmbătrânim. Acesta este inclusiv motivul pentru care pe vremuri lumea nu știa când s-a născut pentru că nu se serba ziua de naștere”, a conchis Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News