Senatorul PSD Daniel Zamfir nu s-a ferit de cuvinte și a explicat de ce România se află într-o situație dificilă.
„Dincolo de contextul internațional, acum cred că a înțeles toată lumea contextul crizei energetice, la care s-a adăugat nenorocirea cu invazia Ucrainei, suntem într-o situație proastă în România, situație pe care ne-am creat-o singuri. Noi ne-am angajat, la un moment dat, să facem acel PNRR, un plan de la care toată lumea avea așteptări, acel pas înainte uriaș. Eu o să mă opresc la capitolul energie și am să vă spun de ce ne dăm singuri la picioare și de ce PNRR-ul s-a transformat într-un dezastru pentru România. Și nu mă feresc de cuvinte. În acest PNRR, ministrul Energiei s-a angajat să închide anumite capacități de producție, în special cele pe cărbune, de fapt toate pe cărbune, și să le înlocuiască în timp cu cele pe gaz. La începutul anului 2020, lucrurile sunau în regulă. Acum, după criza din Ucraina, lucrurile au luat o altă întorsătură. Ați văzut și poziția Comisiei Europene. (...) Să reduci dependența de Rusia, să produci la tine în țară energie electrică cu care să acoperi consumul tău și, dacă e posibil, să și exporți în zonă. România era într-o situație foarte bună! (...) De noi depinde capacitatea pe cărbune, (...) să creștem capacitățile pe gaze. Planul domnului Popescu nu era cel care trebuie României”, a spus Daniel Zamfir, marți, la DCNewsTV.
„Dincolo de rapiditatea cu care scoatem din sistemul energetic național capacități importante pe cărbune, noi am scos anul trecut 1700 de MW, scoatem acum, în plină criză, până la 31 decembrie, încă 660 de MW. E o nebunie!”, a spus Daniel Zamfir.
„Pe mine aceste lucruri mă supără, plecând de la strategia națională”, a subliniat acesta. „Să vedem ce punem în loc, că asta e problema”, a adăugat Daniel Zamfir.
Întrebat ce vrea să închidă de 660 de MW, Daniel Zamfir a spus: „Două grupuri pe cărbune, unul de la Turceni și unul de la Rovinari. Noi am fost să vedem acele grupuri. Am văzut cum funcționează. Deci funcționează la capacitate optimă, îndeplinesc toate condițiile de mediu impuse de UE. Mai pot funcționa, în acele condiții, încă zece-12 ani de acum înainte. Și noi le oprim!”, a subliniat Daniel Zamfir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu