Sabotajul North Stream, furtul mobilului, Visa Waiver-trei știri care ar putea fi citite altfel

Foto: Captură video Antena 3
Foto: Captură video Antena 3

Ziariștii de la WSJ au aflat povestea yacht-ului Andromeda de la serviciile secrete, sau de la cele judiciare, care aflaseră, la rândul lor, de planurile sabotorilor, de ordine date sau nu de către Zelenski, poate chiar înainte ca sabotajul North Stream să se producă...

Presa abundă de informații, se știe la virgulă cât ar fi plătit milionarul ucrainian pentru navă, explozibil și echipamentele de scufundare, în ce bar și cât au băut scafandrii amatori înainte să iasă în larg, ca să distrugă trei din cele patru conducte care livrau gaz rusesc Germaniei.

În 15 luni, anchetatorii au aflat toate răspunsurile. Bun așa. Dar știrea e alta, pentru că răspunsurile importante ar fi trebuit să vină la o întrebare care nu prea s-a pus. De ce mergeau conductele North Stream în Germania și nu în Franța? De ce s-a dat Germania pe mâna unor regimuri criminale, fie că vorbim de URSS, fie de Rusia lui Putin, ajungând să depindă de bunăvoința liderilor de la Kremlin, pentru energie pe care putea să și-o producă singură, în țară?

Franța își acoperă 70% din necesarul de energie folosind centrale nucleare. Germania le închide și pe cele câteva pe care le-a construit înainte ca Verzii să fi devenit, din ong, partid, intrând în diferite combinații la guvernare. Cu banii cui? Cât au plătit țările OPEC sau URSS-ul pentru a alimenta campanii de înspăimântare a germanilor cu pericolul nuclear, cât CO2 a produs Germania din cărbunele național, dar din petrolul și gazele sovietice? Nici în 15 luni, nici în 15 ani nu au găsit serviciile secrete răspunsul. Sau, dacă l-au găsit, le-o fi fost rușine să îl facă scăpat în presă, alături de povestea yacht-ului Andromeda.

Furt la 84 de ani

A doua știre este despre o faptă petrecută la Cluj, unde o persoană în vârstă de 84 de ani a fost filmată furând un telefon mobil. Infractorii, se dovedește astfel, țin pasul cu vremurile.

Ba chiar sunt cu un pas înainte. Nu ne cer bancherii, finanțiștii, miniștrii să uităm de pensie și să lucrăm până la 80 de ani? Uite că infractoarea își face treaba și la 84 de primăveri.

Cum ar zice hoața din Cluj: ”Ce vrei maică, nu mai sunt tineri în România. Nouă cine să ne fure telefoanele, vouă cine o să vă plătească pensia?”.

Datul cu capul în zid și datul vinei pe alții

A treia știre este despre vizele pentru SUA. Până acum, presa tot întreba ce au făcut autoritățile pentru ca românii să poată merge în America fără viză. Nimeni nu a întrebat ce pot face românii înșiși, cetățenii  adică, pentru a atinge acest obiectiv, legat de un indicator pe care chiar noi l-am putea schimba: rata refuzurilor. Recordul (în jos, adică cel mai scăzut nivel) a fost atins anul trecut: 8 procente. Dacă în acest an rata ar scădea la 3 puncte, din 2025 intrăm fără viză în SUA. Premierul dar și oficiali ai ambasadei, au apelat la românii care au deja vize valabile tip B1 şi B2 să aplice pentru reînnoirea acestora până la 30 septembrie, fiindcă astfel se diluează rata refuzurilor. Așa au făcut polonezii și au reușit încă de acum un deceniu.

Au tot fost discuții pe această temă. Nimeni nu se întreabă, însă, cine sunt cei care încarcă rata refuzurilor. Tare mi-e că sunt aceeași și aceeași respinși, a căror îndârjire le dăunează lor, în primul rând. Dacă măcar un an s-ar putea abține, din anul următor nu ar mai avea nevoie de viza pe care, oricum nu ar fi obținut-o astăzi.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel