Șacalii din Deltă, distrugeri într-o localitate izolată din estul țării

Mai multe morminte au fost găsite distruse în satul Caraorman.

Câteva morminte din cimitirul din satul Caraorman, localitate izolată din Delta Dunării, au fost distruse de şacali, specie a cărei populaţie a crescut în ultimii ani, susţine primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu. 'În Caraorman, şacalii au intrat în cimitir şi au scormonit în morminte. Am făcut informare la Prefectură, la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Au împuşcat ceva, dar nu-i putem stârpi de tot, pentru că balta e mare, e stuf, sunt grinduri', a declarat, pentru Agerpres, Munteanu.

Problema şacalilor va fi discutată joi, în timpul unei şedinţe care va avea loc la Tulcea cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale din Deltă, potrivit sursei citate. Cimitirul din Caraorman este situat la marginea satului, iar localnicii spun că şacalii provoacă pagube şi în alte sate. 'Şi la Crişan au făcut prăpăd. Au intrat în găinile din curtea omului', a menţionat Florin Macarencu, în vârstă de 39 de ani, din comuna Crişan.

Citește și: PPA se apropie de București. Un nou focar într-un fond de vânătoare

Șacalul, purtător al virusului PPA

În contextul apariţiei focarelor de pestă porcină africană (PPA), la finele anului trecut, autorităţile tulcene au derulat o acţiune de extracţie a şacalilor şi mistreţilor din Deltă, şacalii fiind o specie considerată purtătoare a virusului. ARBDD a emis autorizaţie de capturare pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali de pe şase fonduri de vânătoare, însă Direcţia Silvică a extras doar circa 55 de şacali. ARBDD a anunţat luna trecută că a început procedura pentru desemnarea unui operator care va extrage mistreţi şi şacali de la alte cinci fonduri de vânătoare, după ce s-au primit semnale că în zona Caraorman au fost identificat urme de mistreţi.

Judeţul Tulcea a avut anul trecut printre cele mai multe focare de PPA din România, după ce în perioada aprilie-mai aproape 300 de mistreţi din delta ucraineană au trecut Dunărea în cea românească, pe fondul începerii vânătorii în ţara vecină în vederea eradicării bolii. Virusul a trecut din mediul sălbatic în gospodăriile private ale populaţiei din Deltă, care îşi creşte animalele în stare de semi-libertate şi apoi s-a răspândit şi în judeţele vecine, iar autorităţile naţionale au decis capturarea integrală a efectivelor de mistreţi şi şacali din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, zonă protejată la nivel internaţional, în care vânătoarea este interzisă din anul 2011.

Citește și:  Mistreţi morţi într-o pădure din judeţul Olt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel