Comisar-șef (r.) Mihai Untaru a vorbit despre crimele de la Constanța, explicând care ar fi fost metoda prin care acestea puteau fi prevenite.
Cele două crime de la Constanța au șocat întreaga țară. Prima victimă este Delia Avram, în vârstă de 34 de ani, care ar fi fost ucisă pe 02.07.2024. A doua crimă a avut loc pe 27 august. Procurorii spun că același bărbat a ucis-o și pe Denisa Iana, o tânără în vârstă de 28 de ani din Timișoara. Cadavrul ei a fost găsit în apropiere a lacului Sinoi. Principalul suspect este Niculae Mitrea, poreclit "Șacalul". După reținerea lui s-au aflat detalii înfiorătoare. Se pare că bărbatul avea numeroase antecedente care ar fi arătat cât de periculos era. Prima faptă comisă de acesta pentru care a primit o sentință a fost săvârșită la vârsta de doar 17 ani. Atunci, Șacalul a întreținut acte sexuale cu o fetiță de 12 ani, iar pentru asta a primit o măsură educativă de supraveghere pe o perioadă de 6 luni.
Apoi, în anul 2016, acesta a violat o fată de 15 ani cu handicap. Atunci Niculae Mitrea și-a chemat și un prieten care a întreținut relații sexuale cu fata. Pentru această faptă, individul a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare. Acum, după cele două crime de la Constanța, anchetatorii verifică și alte dispariții din zonă, fiind în calcul ipoteza potrivit căreia "Șacalul" ar putea avea, pe lângă Denisa și Delia, și alte victime.
În acest context, DC NEWS l-a contactat pe comisar-șef (r.) Mihai Untaru pentru a înțelege profilul presupusului criminal, dar și dacă existau modalități prin care aceste crime ar fi putut fi prevenite.
Întrebat dacă vorbim despre un criminal în serie, comisar-șef (r.) Mihai Untaru ne-a spus: "Vorbim despre un criminal în serie, dar din toate datele care au existat în ultimele 4 sau 5 cazuri de omor găsim niște date despre care nu s-a discutat. Pe o piață pe care prostituția nu este recunoscută, tipele nu sunt apărate, iar femeile sunt o pradă ușoară din punctul acesta de vedere, nefiind protejate de lege, avem de a face cu o situație ridicolă. Disiparea și mișcările femeilor care practică prostituția sunt greu de urmărit și greu de monitorizat în condițiile în care nu există la ora actuală o lege care să le protejeze".
Astfel, comisar-șef (r.) Mihai Untaru susține că dacă prostituția era legalizată în țara noastră aceste crime puteau fi prevenite pentru că femeile ar fi avut parte de protecție. Întrebat dacă "Șacalul" avea un anume tipar sau dacă în locul Denisei și Deliei putea fi oricare altă femeie din România, comisar-șef (r.) Mihai Untaru a afirmat că "da, Șacalul avea un tipar, era vorba despre prostituate. Prefera o pradă ușoară". Astfel, potrivit lui Mihai Untaru, presupusul criminal nu ar fi încercat să se aproprie de orice femeie pentru că pericolul de a fi prins ar fi fost mai mare. Tocmai din acest motiv contacta doar prostituate.
Totodată, am discutat cu Mihai Untaru și despre trecutul infracțional al lui Niculae Mitrea. Întrebat dacă având în vedere că primele infracțiuni le-a comis în urmă cu 10 ani, putem crede că individul are un comportament specific încă de atunci, comisar-șef (r.) Mihai Untaru a spus: "Cu siguranță. Agresivitatea nu apare peste noapte, sunt mai mulți factori care duc la asta. Poate fi vorba despre lipsa educației, despre droguri, mediul în care a crescut". Expertul a explicat faptul că modul de operare al celui numit "Șacalul" arăta că individul știa ce face, prin urmare nu era un "amator".
Totodată, acesta a menționat faptul că în România se vorbește prea puțin despre problema prostituției sau despre creșterea ratei criminalității.
"La ora actuală avem probleme de cu totul și cu totul alt ordin, pe prima pagină, cu pensiile, s-a vorbit la un moment dat despre droguri după care s-a pus batista pe țambal, nu s-a mai discutat. Iată că vorbim despre crime înfiorătoare. Vor trece și astea pentru că nu sunt luați la întrebări cei care se fac efectiv răspunzători pentru degradarea unei vieți sociale și pentru lipsa de înțelegere a maselor. Nu e format Bucureștiul sau Constanța numai din Palatul Cotroceni sau Palatul Victoria, nu. Sunt oameni care trăiesc, sunt diferite comunități, iar prostituatele au o comunitate foarte mare. Nu sunt apărate, dar le găsești la ieșire din București, le găsești în hotelurile Bucureștiului, le găsești pe Internet, le găsești pe Instagram, pe Facebook, pe Twitter, peste tot. Sunt ușor de contactat", a mai spus comisar-șef (r.) Mihai Untaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu