Primarul Londrei, Sadiq Khan: „Eliberați tinerii de restricțiile privind munca și călătoriile impuse de Brexit"

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Primarul Londrei solicită un "acord privind mobilitatea tinerilor" în una dintre cele mai pro-europene intervenții ale unui politician laburist de la ieșirea din UE.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a pledat pentru libertatea de mișcare a tinerilor între Regatul Unit și Uniunea Europeană, într-un efort de a reduce impactul economic și cultural generat de decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, cunoscută sub numele de Brexit.

Într-un interviu acordat publicației Observer, Khan și-a exprimat susținerea fie pentru un acord personalizat privind "mobilitatea tinerilor" cu țările UE, fie pentru modificări ale regulilor post-Brexit referitoare la vize, care în prezent restricționează călătoriile și posibilitatea de a lucra în alte țări europene, citează și TheGuardian.

Aceste declarații sugerează că Partidul Laburist, sub conducerea lui Khan, va susține o campanie puternic pro-europeană și anti-Brexit în alegerile pentru funcția de primar al Londrei în luna mai.

Cu toate că nu susține întoarcerea în UE, Khan a cerut anterior desfășurarea unei "dezbateri pragmatice" cu privire la posibilitatea ca Regatul Unit să revină în piața unică și uniunea vamală, atunci când condițiile acordului Brexit vor fi discutate din nou în 2025.

Observer a aflat că biroul liderului laburist Keir Starmer, opozant al Brexitului, a fost informat cu privire la comentariile lui Khan și nu a încercat să le blocheze, în ciuda reticenței lui Starmer de a critica Brexitul din teama de a ofensa alegătorii laburiști care au susținut ieșirea din UE.

Principalul contracandidat al lui Khan, în căutarea unui al treilea mandat de patru ani, este așteptat să fie candidata conservatoare de dreapta și susținătoare a Brexitului, Susan Hall.

În 2021, Hall a fost criticată inclusiv de membrii partidului conservator pentru comparația făcută între asaltul asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Donald Trump și politicienii britanici care s-au opus Brexitului.

O sursă laburistă a menționat: „Cred că oamenii din echipa lui Sadiq realizează gradul mare de opoziție față de Brexit din partea votanților din Londra și doresc, pe bună dreptate, să atragă această categorie de alegători”.

O sursă apropiată de primar a afirmat că aproximativ 1,2 milioane de persoane din țările UE au drept de vot în competiția pentru funcția de primar din Londra.

Având în vedere sondajele recente care arată că majoritatea oamenilor consideră acum că Brexitul a fost un eșec, iar susținerea pentru relații mai strânse cu UE crește, Khan a subliniat că Londra a fost afectată în mod deosebit de decizia Brexitului.

„Brexitul dur al guvernului a provocat daune în întreaga Londra și tinerii au fost cei mai afectați în multe privințe. Nu doar că este mai dificil pentru tineri să se mute în străinătate pentru muncă, dar decizia greșită a guvernului de a părăsi programul Erasmus a făcut mult mai dificil pentru studenți să studieze în străinătate.

"Sunt ferm în susținerea unui program de mobilitate pentru tineri, care ne-ar aduce beneficii economice, culturale și sociale. În ciuda faptului că Marea Britanie nu mai face parte din UE, Londra este și va rămâne întotdeauna un oraș european."

Khan dorește implementarea unor reguli noi care să permită tinerilor să studieze, să călătorească și să ocupe locuri de muncă în sectoarele cheie ale economiei. Aceasta ar fi aplicabilă atât londonezilor care doresc să meargă în țările UE, cât și tinerilor cetățeni UE care doresc să vină în Londra.

În iulie anul trecut, fostul ministru conservator și susținător fervent al Brexitului, George Eustice, a susținut o idee similară, cerând guvernului lui Rishi Sunak să înceapă negocieri bilaterale imediate cu națiunile UE, pentru a oferi tinerilor europeni sub 35 de ani dreptul la vize de doi ani pentru a lucra în Regatul Unit.

Eustice a declarat că aceste acorduri ar trebui să fie reciproce, astfel încât tinerii cetățeni britanici sub 35 de ani să poată locui și lucra timp de doi ani în aceleași state membre UE cu care s-au încheiat acorduri. Acest lucru, a spus el, ar face parte dintr-o „reconciliere post-Brexit” mult necesară cu vecinii noștri europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel