Consiliul de Mediere, organism national de control si reglementare in domeniul medierii, protesteaza in mod oficial impotriva modificarilor aduse Legii nr. 192/2006 referitoare la medierea si organizarea profesiei de mediator, cu privire la care nu a fost consultat sau informat, incalcandu-se astfel prevederile legale.
Consiliul de Mediere considera si demonstreaza in cadrul Protestului ca aceste modificari, ce se afla in contradictie cu reglementarile europene in domeniu, conduc la golirea de continut a prevederilor legale si la stoparea dezvoltarii profesiei de mediator in Romania .
Astfel, cadrul legislativ intern devine contrar cerintelor solicitate Romaniei in domeniul medierii ca o conditie in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Ca atare, Consiliul de Mediere atentioneaza ca aceste modificari ale legii expun Romania la sanctiuni din partea Comisiei Europene.
Atat conform normelor europene, cat si a celor interne, profesia de mediator nu face parte din categoria profesiilor juridice si, ca atare, notarii si avocatii nu pot capata de drept calitatea de mediatori, iar informarea despre mediere, ceruta de lege in sensul unei actiuni ce tine de competenta mediatorului, nu poate fi efectuata de judecator, procuror, consilier juridic, avocat sau notar. Astfel, conform acestor modificari ale legii, activitatea de mediere risca sa fie furnizata de catre persoane nespecializate, fara pregatire in conducerea si desfasurarea procedurii de mediere si fara raspundere in aceasta privinta. Astfel, ca urmare a modificarilor aduse, nu se garanteaza in nici o forma respectarea principiilor fundamentale ale procedurii medierii. In consecinta, este afectata intreaga societate romaneasca prin furnizarea de servicii necalificate, de catre persoane nespecializate in domeniul medierii. Iar conform Legii nr. 192/2006, medierea este o activitate de interes public.
Consiliul de Mediere considera ca mentinerea acestor prevederi modificatoare conduce la distrugerea unei profesii si a unui corp profesional insemnat si in plina dezvoltare, conduce la golirea de continut a insusi conceptului de mediere si la caderea in derizoriu a acestei proceduri eficiente si civilizate.
Totodata, prin aceste modificari se introduce discriminarea, atat prin raportare la ceilalti mediatori, cat si prin raportare la celelalte profesii liberale, cursurile de mediere fiind obligatorii pentru toti cei ce doresc sa devina mediatori, cu exceptia avocatilor si notarilor. Ori trebuie subliniat inca o data, conform atat a normelor europene, cat si a celor interne, profesia de mediator nu face parte din categoria profesiilor juridice
Ca atare, Consiliul de Mediere, subliniind inca o data ca profesia de mediator, consacrata la nivel european, nu face parte din cadrul profesiilor juridice, viziune confirmata si de Punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, solicita stoparea initiativelor legislative care incearca stirbirea identitatii profesiei de mediator prin atentarea la principiile fundamentale statuate in legislatia europeana. Si cere respingerea amendamentului la O.U.G. 90/2012 aflat in discutia Comisiei Juridice de la Camera Deputatilor.
Protestul oficial al Consiliului de Mediere a fost transmis catre: Administratia Prezindentiala, Camera Deputatilor - plen si Comisia Juridica, Comisia Europeana, Parlamentul European, Ambasada S.U.A., Ministerul Justitiei, Avocatul Poporului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Consiliul Superior al Magistraturii, Grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor.
Pentru informatii suplimentare va rugam contactati agentia de relatii publice ARENA Communications, la numerele de telefon: 021.224.70.24, 0720.03.10.27 sau la adresa de e-mail: [email protected], http://www.arenacommunications.ro/.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News