Împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea primului liceu românesc din Sălaj, actualul Colegiu Naţional 'Simion Bărnuţiu' din Şimleu Silvaniei, a fost marcată vineri, în oraşul de la poalele Măgurii, printr-o serie de manifestări încheiate cu o adunare festivă, ce a avut la casa de cultură din localitate.
Cercetătorul ştiinţific Marin Pop, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, a menţionat că liceul din Sălaj a fost înfiinţat în contextul Unirii de la 1918, după care Consiliul Dirigent de la vremea respectivă, condus de Iuliu Maniu, originar din Şimleu Silvaniei, a decis înfiinţarea a 20 de licee româneşti în Transilvania.
Marin Pop a precizat că un rol important în înfiinţarea liceului de la Şimleu Silvaniei l-a avut Onisifor Ghibu - şeful Resortului Cultelor şi al Instrucţiunii Publice din cadrul Consiliului Dirigent, cel care a ales şi numele liceului - Simion Bărnuţiu, ăn memoria revoluţionarului paşoptist care în anul 1820 a absolvit cursurile şcolii gimnaziale la Şimleu Silvaniei. 'Domnule prefect, voind să suplinim o veche lacună în cadrul vieţii culturei româneşti a judeţului condus de dumneavoastră, vă avizăm că Resortul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, cu începutul anului şcolar viitor a hotărât înfiinţarea unui liceu românesc în oraşul Şimleu Silvaniei, deocamdată cu cinci clase.
În legătură cu aceasta se comunică drept director la liceul Simion Bărnuţiu domnul doctor Ioan Ossian, rugându-vă să luaţi act de acesta', preciza, în 6 iulie 1919, Onisifor Ghibu, într-o adresă oficială trimisă conducerii judeţului Sălaj. Director Ioan Ossian s-a implicat în organizarea primului liceu românesc din Sălaj, astfel încât, la 1 octombrie 1918 acesta îşi deschidea porţile, cu un total de 101 elevi din întreg judeţul.
'Parfum de poveste, o poveste frumoasă care a început să fie scrisă în anul 1918. De atunci s-au scris pagini aurii în istoria acestei şcoli. (...) Acum, la ceas aniversar, doresc şcolii mele să fie demnă de ceea ce au făcut înaintaşii noştri. Cu siguranţă vom face tot ce depinde de noi să rămânem mereu pe podium', a precizat, la rândul ei, Bianca Şerban, actualul director al liceului.
Aceasta a adăugat faptul că în anul 2004 şcoala a primit titlul de colegiu naţional, iar în 2007 a primit primul titlu de 'şcoală europeană', reconfirmat în anul 2018, numărul elevilor care învaţă aici fiind, actualmente, de peste 600. În cadrul evenimentului de vineri, instituţia de învăţământ a acordat mai multe distincţii, unor foşti directori şi profesori ai liceului. Printre acestea, s-a numărat şi o distincţie post mortem acordată primului director, Ioan Ossian, care ulterior a ocupat şi funcţia de prefect al judeţului, însă a decedat în perioada comunistă, după ce a fost trimis să muncească forţat, la canalul Dunăre-Marea Neagră. Distincţia a fost ridicat de nepoata acestuia, Alice Sălăjan, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News