Sălaj: 3.000 de participanţi la a IX-a ediţie a festivalului de reconstituire istorică "Porolissum Fest"

Circa 3.00 de persoane din Sălaj, dar şi din judeţele limitrofe şi chiar din străinătate au fost prezente, sâmbătă şi duminică, la castrul roman din localitatea Moigrad, la cea de-a IX-a ediţie a "Porolissum Fest", festivalul de reconstituire istorică ce în acest an avut tema "Urzeala provinciei Dacia".

La fel ca la ediţiile precedente, festivalul a avut în program, pe parcusul a două zile cu soare arzător dar şi cu rafale de ploaie, "lupte" între trupe de reconstituire istorică, ritualuri şi dansuri antice, ateliere interactive, gastronomie din perioada antichităţii, cu menţiunea că, spre deosebire de alţi ani, toate activităţile au avut loc în castrul de la Porolissum.

"Am gândit anul acesta oarecum diferit structura evenimentului şi e vorba de faptul că am avut ambele zile derulate la Porolissum. În anii precedenţi au fost fie o singură zi de festival şi sâmbăta parte de excursii, fie, în ultimii de ani, ziua de sâmbătă la Zalău, iar a doua zi, integral, la Porolissum. Probabil că aceasta va fi noua configuraţie a festivalului, două zile la Porolissum, pentru că experienţa noastră arată că acest castru este cel care atrage, prin excelenţă şi nu e greu de înţeles, pentru că e vorba de vestigii, e vorba de cum arată toată această reconstituire istorică într-un sit şi, sigur, e vorba şi de un peisaj absolut spectaculos", a declarat duminică, pentru Agerpres, Corina Bejinariu, manager al Muzeului Judeţean de de Istorie şi Artă Zalău, principal organizator al evenimentului.

Corina Bejinariu a adăugat faptul că principala calitate a acestui festival e faptul că aduce împreună părinţi şi copii, pentru a petrece timp de calitate, atât privind spectacolul oferit de trupele de reconstituire istorică, dar mai ales prin atelierele interactive.

"Pentru noi, ca muzeu, este important că prin intermediul festivalului oferim posibilitatea de petrecere a unui timp de calitate, în familie, pentru că profilul de public al festivalului este format din familii cu copii. Şi atunci este această posibilitate de a sta împreună, de a participa, de a vedea, exact de ce avem nevoie dacă ne gândim cât de puţin timp pare că mai petrecem împreună şi efectiv cu copiii noştri, şi nu doar alături de ei", a subliniat managerul Muzeului Judeţean Zalău.

Aceasta estimează că în cele două zile festival circa 3.000 de persoane au fost prezente în castru roman de la Porolissum, din judeţ, dar şi din regiune şi chiar din străinătate.

"Din observaţiile mele şi din ceea ce am comunicat cu ceilalţi se vede că festivalul are potenţial de creştere mai ales pentru publicul din regiune. Se vede, sunt oaspeţi din judeţele limitrofe. Sigur, şi partea de promovare ne-am capacitat-o către judeţele învecinate şi se vede", a precizat Corina Bejinariu.

La ediţia din acest an a festivalului au participat trupele de reconstituire istorică: Asociaţia Amicii Muzeului - Zalău, Asociaţia Castrum Novis - Sibiu, Asociaţia Culturală Tomis - Constanţa, Nimfele Daciei - Zalău, Vulturii din Ţara Călatei - Stana, Asociaţia Virtus Antiqua - Cluj Napoca, Asociaţia Milites Marisensis - Târgu Mureş, Asociaţia Enciclopedia Dacica - Alba Iulia şi Asociaţia Cavalerul Danubian - Craiova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel