Un robot ce imită un profesor de muzică, realizat de doi elevi de la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" (API) din Zalău, va reprezenta ţara noastră la competiţia internaţională de robotică World Robot Olympiad, ce va avea loc în Ungaria, la Gyor, în perioada 8-10 noiembrie.
"Profesorul" Roby, creat de Răzvan Tişa şi Alexandru Contraş, elevi în clasa a XI-a, coordonaţi de profesoara Ana Maria Rus, a obţinut în luna mai locul I la secţiunea Creativitate a Olimpiadei de Robotică "World Robot Olympiad" de la Bucureşti.
Potrivit creatorilor, ce formează echipa Dynamix Robotics, robotul Roby are atribuţiile unui profesor de muzică, respectiv cântă la pian şi predă, fiind realizat din kituri lego şi piesele metalice.
"Acest loc I, obţinut la Olimpiada de Robotică din luna mai, secţiunea creativitate, ne-a dat şansa de a participa în perioada 8-9 noiembrie în Ungaria. Tema pe care ne-am ales-o noi de la secţiunea educaţie inteligentă este robotul inteligent - un profesor de muzică. Acesta ştie să cânte la pian şi să-i înveţe pe elevi să cânte la această pianină. Robotul trebuie să-şi deplaseze mâinile, trebuie să apese pe clape, apoi trebuie să urmărească elevul care cântă la pianină", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, profesorul coordonator Ana Maria Rus.
Robotul are parte de mişcare cu ghidaje, iar apăsarea clapelor se face cu ajutorul unor motoare. El are, asemeni unei fiinţe umane, picioare, corp, mâini şi cap.
"Am mers pe această temă de educaţie muzicală pentru că noi considerăm că se pune prea mult accent pe disciplinele principale, cum ar fi matematica şi româna. Uităm de multe ori de părţile artistice de care avem nevoie pentru a ne simţi bine zi de zi. Robotul poate să interacţioneze cu elevii, vocal, şi mai poate să îi urmărească. De asemenea, Roby poate fi controlat cu ajutorul unui telefon sau laptop", a afirmat şi Răzvan Tişa, unul din componenţii Dynamix Robotics.
World Robot Olympiad este o competiţie internaţională de robotică şi programare, ce are ca scop apropierea copiilor şi adolescenţilor de ştiinţă şi de a-i încuraja să aleagă ingineria ca profesie. Competiţia este deschisă tinerilor cu vârste cuprinse între 8 şi 25 de ani la patru categorii - Regular, Open, Football şi Advanced Robotics Challenge şi şase grupe de vârstă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News