Daniel Zamfir, deputat PNL, a transmis o adresă conducerii Consiliului Național de Integritate prin care cere lămuriri în legătură cu temeiul legal în baza căruia a fost luată decizia nepublicării în declarațiile de avere a informațiilor referitoare la veniturile angajaților din cadrul BNR.
Textul acestei adrese este redat mai jos:
„Către Consiliul Național de Integritate al ANI
În atenția domnului Președinte Tiberius-Florin TĂNASE
Stimate domnle Președinte,
Asistăm în ultima perioadă la o adevărată controversă apărută in spațiul public în legătură cu publicarea veniturilor în declarația de avere de către personalul din cadrul Băncii Naționale a României. În prezent, veniturile angajaților acestei instituții nu sunt publice, informațiile respective fiind anonimizate.
Această realitate este confirmată de către BNR, prin vocea domnului Dan Suciu, purtător de cuvânt, dar și de către un fost Președinte al ANI, domnul Horia Georgescu, ambii susținând că această decizie a fost luată cu mult timp în urmă printr-o înțelegere între conducerile celor două instituții.
Conform prevederilor legale, persoanele care ocupă funcții și demnități publice, fără excepție, sunt obligate să-și publice veniturile în declarația de avere.
În prezent, în România, această prevedere legală este respectată de către toate categoriile enumerate la art. 1 din Legea nr 176/2010, mai puțin de către reprezentanții BNR, deși punctul 35 al art. 1 stabilește clar și fără echivoc faptul că dispozițiile legii se aplică și pentru „guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administrație, angajații cu funcții de conducere ai Băncii Naționale a României, precum și personalul din conducerea băncilor la care statul este acționar majoritar sau semnificativ".
Pentru corecta informare a opiniei publice și pentru a pune capăt controverselor publice pe acest subiect, vă solicit domnule președinte să precizați care este temeiul legal în baza căruia s-a luat decizia să se anonimizeze informațiile referitoare la veniturile guvernatorului BNR, precum și în cazul celorlalte categorii de personal din această instituție?
Totodată, vă rog să precizați când a fost luată această decizie și prin ce mecanism a fost pusă ea în aplicare ( cine a făcut solicitarea, în ce for statutar s-a discutat și s-a hotărât punerea ei în practică)?
[citeste si]
Consider că invocarea art 130 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene pentru fundamentarea deciziei de anonimizare a veniturilor aferente activităţii în Banca Naţională a României nu se susține, având în vedere faptul că prevederea se referă la respectarea principiului independenței instituției în raport cu alte entități și, în niciun caz, nu poate fi interpretată în sensul ascunderii veniturilor obținute.
Am convingerea că veți acorda atenția cuvenită acestei probleme și îmi veți răspunde în cel mai scurt timp posibil pe adresa Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci