EXCLUSIV  Salarii exorbitante la monopoluri și disfuncționalități ale pieței. Vâlcu: Vreau să aud că a plecat directorimea din cauza foamei, că n-a mai suportat / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

În cadrul podcastului „Nod în Papură", de pe DC News și DC News TV, sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au criticat salariile extrem de mari ale directorilor de la companiile de stat din România, subliniind disfuncționalitățile pieței și lipsa de meritocrație.
 

Val Vâlcu a criticat salariile foarte mari ale directorilor din consiliile de administrație, susținând că aceștia câștigă milioane de euro, prin numiri politice, și că reducerea salariilor lor nu ar duce la plecarea acestora din funcții. În schimb, el subliniază importanța majorării salariilor medicilor pentru a preveni migrarea lor, lucru care a început să se întâmple după anumite ajustări salariale. 

„Cel mai mult se mulg monopolurile. Uită-te în consiliile de administrație... Sigur, sunt numiri politice. Au ăia câte un milion de euro sau 100.000 de euro pe lună. Totuși, hai să ne raportăm la venitul mediu. O avea 100.000 șeful unei firme de transport gaze din Texas, o avea un milion de dolari pe an, dar raportat la ce e în România... Spun: „Domne, să creștem salariile medicilor că ne pleacă medicii”, ceea ce se întâmpla până au mai umblat puțin la salarii și probabil se mai întâmplă și acum, dar eu nu cred că ne pleacă directorii dacă le dai un salariu mai mic.”, a spus Val Vâlcu. 

„Găsesc întotdeauna. Asta e ca în orice domeniu.”, a spus Alfred Bulai. 

„Bun, el săracu' ar pleca, dar cine îl primește?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Comparația ta nu e normală pentru simplul fapt că tu vorbești de două categorii de persoane cu venituri radical diferite, pentru că medicilor le-au crescut salariile, e adevărat, dar e o prostie față de cât sunt salariile la consiliile de administrație. Să fim serioși! Și acolo e în funcție de vârstă, de vechime, de mai multe lucruri.

Pe de altă parte, sigur că e o presiune reală la medici că pleacă. Ăsta e avantajul medicilor, că ei pot să plece ușor. Că profesorii nu au prea nu au prea multe oportunități.", a spus Alfred Bulai. 

2. -imagine fara descriere- (nod-in-papura--cu-val-valcu-si-alfred-bulai-anul-super-electoral-2024-si-teapa-data-coalitiei_00399700.jpg)

„Vreau să aud că a plecat de foame directorimea de la Transgaz, Romgaz"

Val Vâlcu și Alfred Bulai au discutat despre salariile mari ale directorilor de la companiile de stat din România, precum Transgaz și Romgaz. Vâlcu a ironizat ideea că acești directori ar pleca din cauza salariilor mici, subliniind că nu a auzit de astfel de plecări și ar fi surprins să afle că piața internațională i-ar absorbi pentru salarii mai mari. Alfred Bulai a subliniat că salariile directorilor sunt mari, iar profiturile firmelor mamă sunt substanțiale în România din cauza unei piețe defectuoase. 

„Domne, vreau să aud că a plecat, din cauza foamei, directorimea de la Transgaz, Romgaz, electrice, că n-au mai suportat. De la toate monopolurile astea, că sunt monopoluri. Să zică: „Domne, n-am mai putut. Salariul era atât de mic și mi-am găsit un job la Johnson & Johnson, la Pricewaterhouse. M-a absorbit piața. Trebuie să mă duc în Olanda, în Belgia, mă așteaptă ăia acolo să-mi dea dublu.” Vreau să aud treaba asta și să mă bucur că românii fac față și la top, că salariile sunt în top pe la șefimea asta.”, a spus Val Vâlcu. 

„Da, sunt mari, în mare măsură, fie vorba între noi. Sigur că, pentru firmele mamă, profiturile sunt mari în România tocmai pentru că funcționează pe o logică de piață mai defectă.”, a spus Alfred Bulai. 

„Clotilde Armand a lucrat numai în privat. A lucrat într-un monopol care a fost încredințat unei firme franțuzești private. Deci nu a stat într-un garaj să pună trei diode la un loc, să inventeze Apple și să se îmbogățească de pe urma acestei descoperiri.”, a spus Val Vâlcu la podcastul „Nod în Papură" de pe DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel