EXCLUSIV  Salarii profesori. Pirtea, rector UVT: Indiferent cât am investi în orice altceva decât în dascălul de la ore nu vom putea spera la un învățământ de calitate

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara
Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a vorbit despre salariile profesorilor.

În cadrul dezbaterii „Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări“, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a vorbit despre salariile profesorilor.

„Cu siguranță zona financiară este una importantă și o vedem în tot ceea ce înseamnă partea de fonduri europene de PNRR, de logistică, de infrastructură, zona de digitalizare, așa cum s-a spus, dar educația de calitate nu se poate face fără dascăli. De aceea sunt solidar cu demersul colegilor - profesori și dascăli în obținerea unui unui venit salarial decent, normal, care într-adevăr să pună într-o poziție socială această meserie, pentru că indiferent cât am investi în orice altceva decât în dascălul de la ore nu vom putea spera la un învățământ de calitate.

Cu siguranță sunt păreri pro și contra acestei idei. Vorbim și de calitatea corpului profesoral, dar să nu uităm că cei mai buni absolvenți ai acestor universități nu îmbrățișează meseria de profesor sau de dascăl în continuare.

De aici avem un cerc vicios. De ce fac acest lucru? Pentru că s-ar putea să nu fie motivantă, să nu fie bine poziționată social, financiar și material, iar munca acestor oameni să nu fie prețuită într-un mod real. Atunci aleg alte căi profesorale și în învățământ vin acei absolvenți care nu sunt neapărat bine pregătiți. Și atunci intrăm într-un cerc vicios”, a spus Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Inițiativa lui Emmanuel Macron

„Este o inițiativă a președintelui Macron. În 2018, în amfiteatrul din Sorbona a generat o etapă a procesului Bologna, la nivel universitar. În acel moment, Comisia Europeană a finanțat 42 de alianțe europene, la nivelul Uniunii Europene. Dacă am spune că în UE ar fi undeva la 5.000 de universități în total, în aceste 42 de alianțe europene sunt undeva la 360 de universități.

Sunt mai multe valuri - valul din 2019 în care au fost 3 universități din România, valul din 2020 în care au fost 7 universități din România și valul 3 din 2022  în care au fost 4 universități din România. Și așteptăm în iulie 2023 valul 4. Sperăm ca și alte universități din România să intre în aceste alianțe europene. Sunt convins că așa va fi”, a adăugat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, a organizat în data de 19.05.2023 Conferința cu titlul “Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel