Mihaela Parlac, o româncă revenită în țară după ce a locuit 16 ani în Italia, a făcut o comparație între salariile din România și cele din Italia.
Mihaela Parlac a făcut o comparație între salariile din Italia și cele din România. Totodată, aceasta a făcut o paralelă între cât costă o chirie în București versus Roma, în emisiunea "Diaspora în Direct" de pe StiriDiaspora.ro, DCNews.ro și DCNews TV.
Bogdan Bolojan, redactor-șef ȘtiriDiaspora: Cum vi s-au părut salariile în România la revenirea în țară?
Mihaela Parlac: Vorbind cu diverse persoane, eu văd o schimbare, o îmbunătățire, respectiv salariile au mai crescut. În Brașov, eu aud de salarii chiar și de 1.000 de euro, la persoane care lucrează în fabrici, nu spun de persoane care poate sunt la anumite nivele, în diverse corporații, acolo nu știu cât e salariul. Dar vorbind cu vecinii, prin cartier, cu persoane care lucrează în magazine, construcții, fabrici, aud destul de frecvent că au 1000 de euro salariu. Și dacă ai locuința ta eu zic că nu este, totuși, mare diferență. De exemplu, dacă ai un salariu de 800-1000 de euro în România de ce ai mai pleca în altă țară, în Italia, de exemplu, pentru o mie și ceva de euro pe lună? Nu merită sacrificiul, pentru câteva sute de euro în plus, când, de fapt, acum prețurile sunt cam la fel în România și Italia. La chirii este mai mult.
Bogdan Bolojan: Chiria mănâncă mulți bani românilor din diaspora. Ca să facem o paralelă clară, de exemplu, un casier în Italia cât câștigă în comparație cu România? Sunt mulți români care nu prea mai știu salariile din România, probabil, plecați cum ai fost și tu, acum 20 de ani, ne chinuiam să supraviețuim, nici nu era vorba să ne permitem o vacanță în străinătate. Mergeam în străinătate și ne miram cât costă o sticlă de apă, cum să dai 2-3 lei pe o sticlă de apă, pe vremea aceea?! Țin minte că se mirau românii care mergeau în Grecia, dintre cei bogați, pentru că nu își permitea oricine atunci. Deci, concret, dacă putem să facem o comparație... Eu știu că în București, o casieră nu câștigă mai puțin de 4000 de lei, adică 800 de euro. În Italia cam cât câștigă o casieră?
Mihaela Parlac: Eu nu cred că câștigă mai mult de 1400 de euro pe lună.
Bogdan Bolojan: Deci, avem 800 de euro versus 1400 de euro pentru o casieră. Pentru chirii, pot să dau un exemplu, în București, un apartament cu două camere ar fi să zicem 500 de euro, iar o garsonieră în jur de 400 de euro ceva mai nouă, lângă metrou. Cât ar fi o chirie în Roma?
Mihaela Parlac: În Roma nu găsești o chirie, lângă metrou, fără minimum 1000 de euro!
Bogdan Bolojan: Deci, iată, sunt duble chiriile. Și prețurile cum vi se par? Cu privire la coșul de cumpărături din România versus Italia? Este diferență mare, se simte la buzunar?
Mihaela Parlac: Cred că suntem cam la fel cu prețurile. Poate unele mai variază, chiar mai mici în România, altele un pic mai mari. De exemplu, dacă vorbim despre produse italienești, importate, normal că acestea costă mult mai mult decât în Italia.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu