EXCLUSIV  Salariile și pensiile magistraților, noile reglementări. Judecătorul Ciprian Tiță vine cu explicații / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio

Judecătorul Ciprian Tiță, președinte al Tribunalului Argeș, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de la DC News şi DC News TV, unde a vorbit despre noile reglementări privind salariile și pensiile magistraților. 

Judecătorul Ciprian Tiță a vorbit, în exclusivitate pentru DC News şi DC News TV, despre noile reglementări privind salariile și pensiile magistraților. Acesta a explicat cum se acordă pensia și care sunt care sunt modificările privind vechimea. 

„S-a schimbat legislația cu privire la viitorii magistrați care vor ieși la pensie în viitor. Este un alt impediment pentru care poate alți magistrați se gândesc să iasă la pensie atunci când pot? Mai urmează acest tăvălug de pensionări? Cum vedeți dumneavoastră legislația care a fost adoptată cu privire la bani, având în vedere interdicțiile, obligațiile, ceea ce a semnat fiecare magistrat cu statul în contract?, a întrebat Laura Duță. 

„A fost o luptă destul de aprigă pentru a menține niște principii de drept constituțional care să se găsească în continuare în legislația privind pensiile de serviciu. Această lege, așa cum arată ea în prezent, a trecut prin filtrul Curții Constituționale și nu mai avem ce să dezbatem.", a spus judecătorul.

Pensia magistratului, un beneficiu pe care statul român îl acordă acestuia

„Compensația respectă principiul pe care l-a statuat și Curtea Constituțională în mai multe rânduri în deciziile sale. Pensia magistratului trebuie să fie cât mai aproape de indemnizația pe care a avut-o în ultima lună de activitate.

De ce e acest principiul instituit de Curtea Constituțională? Pentru că e și un beneficiu pe care statul îl acordă magistratului după ce stă în activitatea aceasta, trecând peste faptul că e o activitate plină de răspundere și de uzură fizică și morală. În al doilea rând, avem foarte multe restricții și ele durează pe parcursul unei cariere în magistratură, 25, 30 de ani.

Este ca un beneficiu pe care statul român îl acordă magistratului care a ales să aibă această vocație și să-și parcurgă un traseu profesional exclusiv în magistratură, 25 de ani, să aibă beneficiul acesta la pensionare, să aibă o pensie cât mai aproape de ultima indemnizație pe care o avea în activitate.

Această pensie se subsumează noțiunii de independență financiară a judecătorului care este o noțiune chiar de drept internațional, e menționată în dese rânduri și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și care e subsumată noțiunii de independență a judecătorului și în continuare merge cu independența justiției și statul drept. Asta nu o spune numai Curtea Constituțională din România, o spune chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului.", a spus judecătorul Ciprian Tiță. 

3. -imagine fara descriere- (ciprian-tita_00894200.jpg)

Modificările privind vechimea

„Au rămas 25 de ani în magistratură, dar legiuitorul, inițial, a vrut să scoată cei 5 ani de vechime în profesiile juridice și a ales, pe forma inițială, o perioadă tranzitorie care nu respectă cerințele de claritate și previzibilitate ale legii. În schimb, acum s-a ajuns la o perioadă tranzitorie, eu zic că foarte bună, în așa fel încât cei care au 5 ani de vechime în magistratură sau dacă au 5 ani de vechime în avocatură, notari, grefieri pot să beneficieze de acești 5 ani care se calculează ca și vechime în magistratură pe anumită perioadă.

De exemplu, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2031 poate fi valorificată o vechime de cel mult 5 ani în aceste funcții. Apoi 1 ianuarie 2032 – 31 decembrie 2039 – vechime de cel mult 4 ani, deci observăm că avem cam o perioadă de 7 ani în care tranzitează în scădere. Vom ajunge la final în care nu se va mai considera vechime în magistratură nici un an de vechime în avocatură sau notariat sau grefier cu studii superioare juridice. 

Deci în momentul când intri în magistratură, indiferent ce vechime ai, trebuie să ai 25 de ani ca magistrat ca să poți să beneficiezi de pensie de serviciu.", a spus judecătorul Ciprian Tiță la emisiunea „Culisele Justiției", de la DC News şi DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel