Salariu minim 3800 de lei. Negrescu, avertisment: Iobăgia economică pe stil nou riscă să dinamiteze economia

PSD ar fi presat în coaliția de guvernare pentru ca salariul minim să fie crescut mai repede decât prevede directiva europeană privind veniturile salariale din țările membre, conform unor surse guvernamentale. Astfel majorările ar urma să fie făcute în 2024, an electoral, și nu etapizat, până în 2026, conform directivei. Pe lângă capitalul electoral, politicienii beneficiază și de o creștere consistentă a veniturilor, fiindcă salariile bugetarilor de lux sunt raportate la salariul minim pe economie, indexat de 9-10 ori. 

Un spor de 25% la salariul minim înmulțit cu 10 ar depăși inflația fără probleme. În schimb, la baza piramidei salariale, ceea ce se primește în plus va fi topit de inflație: deși vor avea mai mulți bani în mână, românii vor putea cumpăra mai puțin decât înainte de majorare. Analiștii economici sunt îngrijorați de această manevră populistă. Creșterea nefundamentată a salariului minim ar duce la scăderea competitivității pe piețele externe, la închiderea multor firme și deci la șomaj, se arată într-o minută a Consiliului BNR, ajunsă în presă.

Creșterea salariului minim, respectiv a taxelor încasate de stat, ar fi o soluție pentru acoperirea deficitului bugetar cu banii privaților. Pot firmele românești să suporte creșterile salariale corespunzătoare unui salariu minim de 3800 de lei brut, l-am întrebat pe Adrian Negrescu?

”După ce au obligat ca orice afacere din România, indiferent de dimensiuni, să aibă minimum un angajat cu salariu pentru care să se plătească contribuţii (şi s-au lăudat, astfel, cu această formă de iobăgie de iz fanariot, neîntâlnită nicăieri în lumea civilizată), era de aşteptat să vină din nou cu ideea de a creşte salariul minim, a răspuns analistul economic. Însă, realitatea arată că nu există, în acest moment, nici măcar un minim studiu de impact legat de efectele creşterii salariului minim. S-ar putea să fie un adevărat bumerang economic care, în loc de efecte pozitive – o creştere a bunăstării oamenilor, să provoace inflaţie şi disponibilizări de personal”, a spus Negrescu.

Dacă vrei creșterea salariilor, tu, stat, redu taxele

Nu ar trebui ca și salariile trebuie să crească, fiindcă pierdem permanent forță de muncă, atrasă de țările occidentale?

”Nu spun că nu este necesar ca salariile oamenilor să crească, dimpotrivă. Însă dacă o faci din pix, fără un minim studiu de impact, s-ar putea să te trezeşti că, în loc să încasezi mai mult la buget, vei trimite contingente tot mai largi de salariaţi în economia subterană, să fie plătiţi la negru.
Dacă vrei cu adevărat să susţii creşterea salariilor din România, ar trebui, tu stat, să reduci taxele pe muncă în condiţiile în care mai mult de jumătate din ce câştigăm se duce la stat (incluzând aici şi tva şi accize)”, a explicat Adrian Negrescu.

Bugetarii de lux, principalii beneficiari ai majorărilor

Întrebat dacă se acoperă gaura din buget, prin această manevră fiscală, analistul economic a fost ferm: creșterea salariului minim va crește cheltuielile cu salariile bugetarilor, deci în măsura în care nu reduce numărul acestora, măsura nu va avea efect pe deficitul bugetar. În schimb, de creșterea salariului minim vor beneficia cei aflați în vârful ierarhiei, ale căror venituri sunt stabilite la de zece ori salariul minim. 
”Un lucru este sigur, a spus Negrescu: atâta timp cât salariile bugetarilor, ale demnitarilor, vor fi calculate în funcţie de creşterea salariului minim, politicienii, cei aflaţi la frâiele administrative ale acestei ţări vor face totul pentru a forţa o majorare, ignorând, ca de obicei, ideea de dialog social și de consultare cu mediul de afaceri”.

Citește și: Ar urma falimente și restructurări. Vezi ce se întâmplă cu salariile, după ședința șefilor din BNR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel