Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a oferit mai multe explicații despre hotărârea de guvern pe care a prezentat-o spre primă lectură, joi, la începutul şedinţei Executivului.
Potrivit HG, salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.
De asemenea, printre măsurile care au fost anunțate se numără implementarea unor măsuri pentru ca multinaționalele să fie descurajate să externalizeze profiturile, dar și modificarea modul de impozitare pentru venituri.
”La ora actuală salariul minim pe economie este 1450 de lei, să nu uităm că l-am luat la începutul anului când am intrat la guvernare de la 1200 de lei, deci creșterea a fost de 250 de lei anul acesta și nu a fost nicio minciună, pentru că au resimțit-o românii în buzunare și e vorba de 1 milion de români care au resimțit această creștere. În programul de guvernare aveam o creștere până la 1550 de lei. În momentul în care ne-am decis să facem trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, ne-am asigurat că nu vor fi probleme cu scăderea salariilor pe net și că nimeni nu va avea de suferit și ne-am luat această măsură ca printr-o HG, care va fi adoptată săptămâna viitoare, să avem salariul brut de 1900 de lei. Asta înseamnă că anul viitor, salariul net care acum este 1065 de lei, va ajunge la 1163 de lei, dar atenție pentru persoanele care nu au alte persoane în întreținere.”, a spus ministrul.
Impozite mai mici
”Dacă este o persoană singură i se scutește de impozit o sumă, reprezentând 520 de lei, față de 300 de lei cât era acum, și crește apoi cu câte 160 de lei pentru fiecare persoană pe care o are în întreținere, de exemplu o persoană care are 2 copii în întreținere va avea o deducere de încă 320 de lei. Apoi avem creșterea punctului de pensie de la 1000 de lei cât este în prezent la 1100 anul viitor, din luna iulie, pentru absolut toți pensionarii din România și creșterea pensiei minime de la 520 la 640 de lei.”, a explicat Lia Olguța Vasilescu la RTV.
Indemnizațiile pentru creșterea copiilor se va majora pentru mamele care au venituri mici, de la 1233 la 1250 de lei.
De asemena, impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%.
”Toți salariații din România vor beneficia de această reducere. De asemenea, cei care au pensiile sub 200 de lei nu mai plătesc niciun fel de impozit. La ei s-au redus și CASS-ul.”, a mai spus aceasta.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci