Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate care locuiește în Germania, a fost invitată la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV, unde a vorbit despre salariul minim în Germania în 2024.
În cadrul emisiunii moderate de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora, Andreea a explicat cum se pot asigura românii că salariul oferit de angajator este legal în Germania, mai ales pentru cei care nu cunosc bine limba germană. Potrivit acesteia, salariul minim este public și informațiile pot fi accesate ușor de români.
„În momentul în care mergem să ne angajăm, depunem CV sau poate deja am discutat de un job o venind pe o filieră cunoscută, neștiind limba sau știind foarte puțină germană, cum ne asigurăm că salariul propus de angajator este cel legal în Germania?", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Salariul minim este unul public. Ne putem interesa pur și simplu. În ziua de astăzi există foarte multe surse de informare. Inclusiv noi, românii din Germania, avem o pagină pentru informații în limba română și de acolo ne putem informa.
Salariul, într-adevăr, se tot mărește. Acum sunt discuții că s-ar putea mari de la 1 ianuarie chiar și la 15 euro pe oră. În Germania tot timpul se discută brut, niciodată net. Netul este altul în funcție de situație. În momentul de față, dacă lucrezi pe un salariu de sub 12 euro/oră brut, nu ești în legalitate, dar acest lucru este, de la sistem, aproape imposibil.
Toate programele pe care contabilii le folosesc pentru eliberarea fluturașului de salariu, pentru eliberarea declarațiilor fiscale, ele au deja în vedere, în sistem, acest minim pe economie sub care nu se poate scădea. Știi sigur că nu lucrezi legal dacă nu primești un fluturaș de salariu.”, a spus Andreea.
Andreea Covaci-Ernst a explicat că salariul minim în Germania este de 12 euro pe oră brut. Românii, obișnuiți cu discuțiile despre salariul net din țară, sunt adesea confuzi când vine vorba de salariul brut german.
„Salariul minim este fix 12 euro/oră. Este salariul brut. Romanul, când vine în Germania, mai ales când este nou, nu înțelege altceva decât salariul net. El în România vorbește doar salariul net, în Germania se vorbește tot timpul salariul brut.
Nu vei ști niciodată care va fi salariul tău net, de fapt, pentru că taxarea se face conform unor estimări inițiale. La sfârșitul anului se va face o recalculare, vei primi înapoi taxe. De cele mai multe ori se primesc. Statul trage prea mult. Rari sunt oamenii care mai au de dat, dar acolo au avut parte de niște beneficii fiscale pe care trebuie să le justifice. Eventual, nu le justifică.", a spus Andreea Covaci-Ernst la emisiunea „Departe de România, de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu