Află în articol cum poate fi salata contaminată cu Salmonella din cauza unor greșeli pe care le facem în bucătărie.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, a explicat ce este contaminarea încrucișată și cum ne putem trezi în situația în care să mâncăm salată contaminată cu Salmonella din cauza unor greșeli banale pe care le facem în bucătărie.
"Contaminarea încrucișată este o temă foarte importantă în momentul de față, având în vedere problemele cu Salmonella pe carnea de pui. (...) Riscul de contaminare cu Salmonella nu este din puiul la cuptor, ci din faptul că noi, în gospodărie, vom tăia carnea cu același cuțit cu care vom tăia salata. Atunci salata va fi contaminată cu Salmonella, iar carnea pe care o vom pregăti termic nu va prezenta un risc de îmbolnăvire.
Sunt câteva reguli pe care trebuie să le știm. Riscul de contaminare încrucișată există în acest moment. Carnea o gătim, dacă ajungem la o temperatură de 75 de grade la os, Salmonella nu va mai fi prezentă în acel produs, dar dacă anterior folosim același tocător pentru carnea proaspătă și salată sau folosim același cuțit, salata va fi cea contaminată cu Salmonella pentru că pe aceasta nu o gătim. Deci aici există un risc mai mare la consumator, la noi acasă. Carnea, în momentul în care o gătim nu mai prezintă același pericol de îmbolnăvire", a spus Alexandru Cîrîc la Antena 3 CNN.
Salmonella este un gen de bacterii care poate provoca o afecțiune gastrointestinală numită salmoneloză. Această bacterie se găsește adesea în alimente contaminate cu fecale animale sau umane. Salmonella poate provoca simptome precum febră, diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și dureri de cap. Aceste simptome pot apărea de obicei între 6 și 72 de ore după ingestia bacteriilor și pot dura între câteva zile și o săptămână.
Este important să se ia măsuri de igienă adecvate în manipularea și pregătirea alimentelor pentru a preveni contaminarea cu Salmonella. De asemenea, este important să se evite consumul de alimente insuficient gătite sau contaminate și să se spele regulat mâinile cu apă și săpun pentru a preveni răspândirea bacteriilor. În cazul în care o persoană dezvoltă simptome de salmoneloză, este recomandabil să se consulte un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu