Sfecla roșie are beneficii importante pentru sănătate, iar o salată preparată ca la carte poate reprezenta o garnitură excelentă sau chiar o gustare.
Ingrediente
1 sfeclă medie, mărunțită sau spiralată
3 morcovi medii, mărunțiți sau spiralați
un pumn de pătrunjel
suc de la 1/2 lămâie
1 măr, tăiat cubulețe
60 grame de semințe de dovleac, crude
3 linguri de ulei de măsline
2 linguri de oțet balsamic
sare după gust (opțional)
Cum se prepară
Puneți sfecla mărunțită, morcovii și pătrunjelul într-un castron de salată. Tăiați mărul în cuburi mici. Apoi, puneți mărul tăiat cubulețe într-un castron mic și turnați peste el sucul de lămâie. Amestecați pentru a fi sigur că toate bucățile sunt acoperite cu suc de lămâie. Apoi se adaugă peste sfeclă.
Presărați semințele de dovleac. După aceea, turnați uleiul de măsline și oțetul balsamic. Se amestecă pentru a combina. Asezonați cu sare dacă este necesar. Păstrați această salată la frigider într-un recipient de sticlă (caserolă) cu capac etanș.
Această salată de sfeclă crudă poate fi servită ca o salată propriu-zisă sau ca o garnitură cu carne, pește sau cu orice altă sursă de proteine vegetariene, scrie temananc.ro. De asemenea, o puteți adăuga chiar și la wrap-uri și sandvișuri. Deci, mai mult ca sigur, putem afirma că această salată se potrivește cu aproape orice.
Sfecla roșie are numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în nutrienți și substanțe bioactive. Iată câteva dintre beneficiile sfeclă roșie:
Sfecla roșie este o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi betalaína, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi Consumul regulat poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și poate reduce riscul de boli de inimă.
Sfecla roșie conține fibre solubile care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") din sânge. Fibrele din sfecla roșie pot îmbunătăți sănătatea tractului digestiv, promovând un tranzit intestinal regulat și prevenind constipația.
Are un conținut scăzut de calorii și este bogată în fibre, ceea ce poate ajuta la menținerea senzației de sațietate și la gestionarea greutății. De asemenea, conține vitamina C, vitamina A, vitamina K, acid folic, potasiu, magneziu și fier, care sunt esențiale pentru sănătatea generală.
Consumul de sfeclă roșie poate ajuta la menținerea pielii sănătoase datorită conținutului de vitamina A și a antioxidanților.
Anumite cercetări sugerează că betalaína din sfeclă roșie ar putea avea potențialul de a combate dezvoltarea celulelor canceroase. Totodată, conține substanțe care pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism, având un efect de detoxifiere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu