Salată vietnameză cu tăieței de orez. Rețeta inedită de post

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (pzphone)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (pzphone)

Salata vietnameză cu tăieței de orez este o rețetă inedită, numai bună de servit în perioada postului.

Ingrediente

100 gr tăieţei de orez subţiri (vermicelli)
2 castraveţi de grădină (sau 1/2 castravete lung; 200 gr)
1 morcov mediu (100 gr)
100 gr varză roşie
1 ceapă roşie mică
2 fire ceapă verde tânără
1/2 avocado
20 frunze busuioc
10 frunze mentă
2 linguri arahide (prăjite)
1/2 lingura ulei
sare

Dressing vietnamez (nuoc cham)

1 linguriţă pastă de ardei iute
2 căţei mici usturoi
2 linguri oţet de orez
2 linguri suc de lime
1 lingură plină zahăr
2 linguri apă caldă
1 1/2 lingură sos de peşte (Fish Şauce; există varianta vegană)
1/2 lingură sos de soia

Cum se prepară

Dressingul se poate pregăti din timp şi păstra la frigider. Zahărul se dizolvă în apă călduţă. Într-un mojar se pisează usturoiul până devine pastă. Se adaugă pasta de ardei iute şi se mai pisează împreună. Se adaugă zahărul dizolvat şi restul ingredientelor pentru dressing şi se amestecă bine. Gustaţi şi dregeţi de sare şi aciditatea (cu suc de lime).

Castraveţii se curăţă şi se taie în două pe lungime (sau în 4 pentru cei lungi) şi apoi se taie felii potrivite ca şi grosime. Se presară puţină sare şi apoi 2 linguri de dressing. Se amestecă bine şi se lasă la marinat (ideal, măcar 1/2 oră), scrie e-retete.ro.

Morcovul se dă pe răzătoarea mică, se presară cu puţină sare şi apoi se frământă cu degetele ca să se frăgezească un pic. Varza se taie fideluță fină, se presară cu puţină sare şi se frământă şi ea câteva minute să se frăgezească.

Ceapa roşie se taie peştişori fini. Ceapa verde se taie rondele fine. Arahidele se strivesc uşor într-un mojar, cât să se rupă bucăţi mai mici. Într-o oală se aduce apa la fierbere şi, când clocoteşte, se trage de pe foc. Se scufundă tăieţeii în apă, se pune capacul şi se lasă 5 minute. Se scurg tăiețeii, se trec rapid jub jet de apă rece şi apoi se scurg cât mai bine. Se stropesc cu puţin ulei, doar cât să nu se lipească (1/2 lingură de ulei e suficient).

Se adaugă morcovii şi varza peste tăieţei şi 2-3 linguri de dressing. Se amestecă bine, să se distribuie egal legumele. Se gustă şi se dreg de sare. Se împart tăieţeii cu legume în 2 boluri largi. Se aşază deasupra câte jumătate din castraveţii marinaţi (turnaţi şi sosul în care s-au marinat). Se presară deasupra ceapa tocată, cubuleţele de avocado, apoi verdeţurile tocate şi, la final, arahidele.

Picuraţi deasupra restul de dressing. Serviţi imediat sau păstraţi la frigider. E bună şi dacă stă o vreme, doar avocado să-l nu-l adăugaţi decât în momentul servirii.

Citește și:

Cartofi Bombay. Rețeta de post

Ingrediente

- 8-10 cartofi medii (curățați și tăiați cubulețe)
- 1 ceapă tocată
- 1 linguriță turmeric
- 2 lingurițe pastă/praf de curry
- 2 lingurițe semințe de muștar
- 2-4 lingurițe ulei (de rapiță, de preferat)
- sare și piper după gust

Cum se prepară

Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Într-un vas mare, pune cartofii la fiert, împreună cu sare, piper și turmeric (adaugă înainte să aduci cartofii la fierbere), potrivit retete.unica.ro. După ce dau în clocot, mai lasă-i pe foc încă 5 minute. Scurge cartofii de apă și amestecă-i cu ingredientele rămase (asigură-te că îi „îmbraci „bine în condimente). Pune-i într-o tavă mare care nu lipește, mai adaugă sare și piper (dacă simți nevoia) și dă-i la cuptor 30-40 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel