Salvamontiștii, avertisment pentru turiști, în contextul avertizărilor meteo: Evitați deplasările la munte

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Turiștii amatori de drumeții pe munte sunt avertizați cu privire la condițiile meteo severe anunțate de ANM pentru acest sfârșit de săptămână, în care vor fi averse și temperaturi scăzute.

Citește și: Vremea weekend 28 - 29 septembrie: Cod Galben și Cod Portocaliu în toată țara de furtuni, la munte ninge. Se răcește în toată țara

Salvamontiștii atenționează turiștii să evite activitățile în aer liber, dar și deplasările la munte, în contextul fenomenelor de meteorologi penru finalul de săptămână.

”Planificați-vă deplasările astfel încât să fiți la adăpost în acest interval, evitați deci activitățile în aer liber. Dacă cumva vă prinde ciclonul pe afară, adăpostiți-vă în zone sigure, ferite de copaci sau clădiri în construcție”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Salvamont Sinaia.

De asemenea, salvatorii montani îi avertizează pe turiști să nu se angajeze pe firul văilor, punctând că ploile masive pot forma torenți.

”Nu vă angajați pe firul văilor, chiar dacă le știți seci de-o veșnicie: ploile masive anunțate (posibil >90 l/mp) pot transforma orice jgheab amărât într-un adevărat torent pe munte. Mai bine bucurați-vă de o duminică pașnică și plăcută la adăpost (...). Nu puneți pe nimeni în pericol în mod absurd!”, arată sursa citată. 

Salvamontiștii hunedoreni recomandă turiștilor să evite, pe cât posibil, deplasările la munte în perioada care urmează, având în vedere că în zonele montare vremea poate suferi radicale, raportate la data din calendar.

”Fenomene ca instabilitatea atmosferică și averse însemnate cantitativ vor degenera ușor spre ploi torențiale și abundente, iar vântul se va manifesta cu tărie în zona de creastă. Salvamontiștii hunedoreni sfătuiesc turiștii care și-au planificat ieșiri la munte, în această perioadă, să renunțe la acestea sau să evite cel puțin aventurarea pe creste, la altitudini mai mari de 1.800 m”, se arată, vineri, într-un comunicat al Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Hunedoara, citat de Agerpres.

Turiștii care vor veni totuși în zona montană trebuie să țină cont de faptul că în rucsac este obligatoriu să aibă echipamentul de iarnă.

Pentru orice sfat sau informație, salvatorii montani pot fi apelați nonstop prin numărul de telefon al Dispeceratului Național Salvamont: 0SALVAMONT 0725826668.

Viituri rapide în Bazinele Hidrografice Criș, Jiu și Mureș

Pe de altă parte, la sediul Prefecturii Hunedoara s-a desfășurat vineri ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, prilej cu care a fost aprobat un plan de măsuri privind gestionarea situațiilor de urgență specifice fenomenelor meteorologice periculoase Cod Galben-Cod Portocaliu din perioada 28 - 30 septembrie.

Totodată, la nivelul Instituției Prefectului - Județul Hunedoara va fi asigurat un serviciu de permanență pentru gestionarea eficientă a situației operative, iar autoritățile județene cu atribuții și responsabilități în domeniul situațiilor de urgență sunt pregătite să intervină, dacă situația o va impune, se arată într-o informare a Prefecturii.

În perioada menționată județul Hunedoara se va afla sub avertizare de Cod Galben și Cod Portocaliu de averse torențiale, posibil grindină și descărcări electrice, precum și sub incidența avertizării hidrologice de Cod Galben de viituri rapide în Bazinele Hidrografice Criș, Jiu și Mureș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel