EXCLUSIV  Salvarea economică a României. Adrian Negrescu: Trebuie să luăm exemplul Japoniei

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

Țara noastră ar putea ameliora efectele problemelor economice globale. Dependența economică a României ne face să „adoptăm” provocările țărilor din Vest.

România are o inflație dublă față de media europeană (6,67%, pe când în zona euro e de 2,9%), iar pe lângă acest fapt, țara noastră este predispusă la instabilitate economică atunci când țările din Occident - care reprezintă 70% din exporturile (în mare parte de materie brută) -  se pot afla în recesiune sau în momente mai dificile din punct de vedere economic.

Pornind de la subiectul blocării alimentelor în Europa, din cauza conflictului din Marea Roșie care atinge și 20% din transportul maritim global, l-am întrebat pe specialistul economic Adrian Negrescu cum ar putea România să evite „adoptarea” problemelor economice ale altor țări.

În câteva dintre țările Occidentului devine tot mai popular trăitul off-the-grid (ca metodă de combatere a efectelor economice globale resimțite de cetățeni), și chiar dacă se află la început, comunități din aceste țări au cunoscut cu adevărat descentralizarea economică ce le-a pavat drumul către un trai „local”. Acestea au fost create în mediile rurale, iar dacă cineva se uită înspre România, mediul rural (în care trăiește jumătate din populația țării) este deseori caracterizat de medii defavorizate și lipsă acută de oportunități.

Cum poate România să se așeze în rând cu „lumea”

„Stimularea și diversificarea producției locale de bunuri de larg consum, de alimente, de servicii și de tot ceea ce ține viața noastră de zi cu zi și de zona de business este absolut esențială în perspectiva următorilor ani. Trebuie să ne dezvoltăm o industrie autonomă, o industrie care să nu mai depindă atât de mult de importuri. Doar când vom lua exemplu Japoniei - o țară care trăiește foarte mult din consumul intern - vom înțelege cât de important e să nu mai depinzi de alte țări. Noi, în momentul de față, cam 70% din exporturile României le realizăm în Germania, Franța, Italia și Spania. Dacă acolo economiile intră recesiune, așteptați-vă ca și în România să intrăm într-o stare de recesiune. De aceea este important să susținem consumul intern, produsele realizate în România și puterea de cumpărare. Puterea de cumpărare a românilor nu o poți susține decât prin reducerea drastică a inflației - marea boală de care suferă economia românească.”, ne-a spus analistul economic Adrian Negrescu.

Politică investițională pe termen lung - o posibilă salvare a României de la debalansarea economiei globale

„Avem nevoie de o politică investițională coerentă pentru următorii 10 ani în contextul schimbărilor fundamentale prin care trece economia. Această a 5-a revoluție industrială dată de inteligența artificială, trebuie să învățăm să ieșim din zona manufacturieră și să stimulăm investițiile în industrii noi, industrii care să permită practic o decuplare a economiei de la efectele negative ale crizelor externe. Doar când vom susține cu adevărat industria românească prin fondurile europene, prin credite cu dobândă avantajoasă, prin măsuri fiscale. Doar atunci vom putea fi independenți în fața crizelor care se vor accentua din ce în ce mai mult la nivel global.”, a mai precizat Adrian Negrescu, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel