Organizația Salvați Copiii a făcut o solicitare Guvernului să revină asupra deciziei de desfiinţare a ANPDCA: Se repetă greşelile trecutului.
Organizaţia Salvaţi Copiii cere Guvernului României abrogarea urgentă a prevederilor în baza cărora au fost comasate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii (ANPDCA) cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), scrie Agerpres.
Conform unui comunicat al organizaţiei nonguvernamentale, ANPDCA este "o instituţie de o importanţă crucială pentru respectarea drepturilor copiilor" din România.
"O astfel de decizie, luată într-o guvernare anterioară, a creat uriaşe dificultăţi în coordonarea şi monitorizarea sistemului de protecţie a copilului, cu consecinţe directe în viaţa copiilor şi familiilor aflate în atenţia serviciilor de asistenţă socială. De aceea, motivarea măsurii de desfiinţare a ANPDCA prin menţionarea 'interesului public' este contradictorie, deoarece, în fapt, ignoră complet ceea ce, legal şi moral, este primordial pentru societatea românească: principiul constituţional al interesului superior al copilului", arată comunicatul.
Potrivit organizaţiei, prin contopirea intereselor copilului cu cele ale adulţilor cu dizabilităţi "se anulează primordialitatea intereselor lor, repetându-se greşelile" din trecut.
"Bazându-ne pe experienţa muncii noastre şi a colaborării directe cu ANPDCA, considerăm că desfiinţarea acestei structuri strategice distincte, învestită cu competenţe clare în promovarea şi protecţia drepturilor copilului, va afecta profund procesul de monitorizare şi implementare a strategiilor şi planurilor de acţiune care vizează copilul. Ţinând seama de aceste aspecte, Organizaţia Salvaţi Copiii cere Guvernului României abrogarea urgentă a art. 9 alin. 2 şi completarea OUG 68/2019 cu măsuri care să determine întărirea rolului ANPDCA pentru o mai bună coordonare a politicilor destinate copiilor şi familiilor acestora. Ne exprimăm disponibilitatea de a contribui la găsirea unei soluţii în acest sens", a precizat Salvaţi Copiii.
Conform comunicatului, România întâmpină în continuare "dificultăţi" în asigurarea protecţiei sociale a copiilor din zonele rurale sau urbane afectate de sărăcie. De asemenea, creşterea calităţii serviciilor sociale, reducerea numărului de copii care ajung în centrele de plasament sau la asistenţi maternali şi dezvoltarea sistemului de adopţii sunt "majore provocări" pentru prezent şi viitor.
"Problematica complexă a respectării dreptului la familie şi la protecţie împotriva abuzului, neglijării şi abandonului, necesitatea coordonării centrelor de plasament şi a accelerării procesului de adopţie pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie, prevenirea exploatării copilului în ţară ori în Uniunea Europeană, cer mai degrabă o întărire a funcţiilor şi puterii de decizie a ANPDCA pentru a crea premisele unui sistem naţional competent şi cât mai aproape de performanţele altor ţări din spaţiul european", adaugă organizaţia.
Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat joi comasarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii (ANPDCA) cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD). Ministrul a apreciat că palierul de conducere din cadrul structurilor ministerului nu are efect în calitatea serviciilor oferite contribuabililor.
"În ordonanţa de urgenţă de ieri am propus Guvernului şi colegilor mei - şi au fost de acord - ca în vederea eficientizării instituţiei (Ministerului Muncii, n.r.) şi pentru că în ceea ce priveşte copilul, persoanele cu dizabilităţi, statul român trebuie să aibă o politică care să acopere tot ciclul vieţii acestor persoane, am propus comasarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii (ANPDCA) cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD). Aparatul tehnic se va comasa, deci vom ajunge inclusiv la o economie şi de timp de lucru, dar şi de resurse, şi bineînţeles ne aşteptăm la o eficienţa la nivelul activităţii în serviciul beneficiarilor acestor structuri", a declarat Violeta Alexandru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News