Matteo Salvini a dat asigurări că țara sa, Italia, nu doreşte să iasă din Uniunea Europeană, ci să o schimbe.
Reacţie vicepremierului italian Matteo Salvini survine după ce un important membru al partidului său, Liga, a sugerat ca Italia să iasă din UE dacă nu va reuşi să schimbe regulile de funcţionare ale blocului comunitar despre care a spus să sunt croite special pentru interesele Germaniei, relatează agenţiile EFE şi dpa. Nu avem nicio intenţie să ieşim din UE, dorim să o schimbăm, dar nu să o abandonăm, a semnalat Salvini într-o notă adresată presei.
Însuşi preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a cerut clarificări în urma unei declaraţii a consilierului vicepremierului Salvini pe probleme economice şi preşedinte al comitetului de buget din camera inferioară a parlamentului de la Roma, Claudio Borghi. Fie vom reuşi să schimbăm Uniunea Europeană, fie va trebui să o părăsim, a spus acesta din urmă la o conferinţă la Milano. Claudio Borghi a descris alegerile europene din luna mai drept ultima şansă de a schimba politicile europene, care în opinia sa au fost special croite pentru Germania şi sunt toxice pentru Italia.
De pildă, a explicat el, UE ar trebui să se concentreze mai degrabă pe şomaj zero decât pe deficite publice zero. Oficialul italian a amintit astfel de disputa guvernului de la Roma cu Comisia Europeană pe tema deficitului bugetar. Această dispută a fost soluţionată în decembrie în urma unui compromis prin care executivul italian s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,04% din PIB, de la 2,4% cât era prevăzut în bugetul pe anul 2019 contestat de Comisia Europeană. Dar această ţintă de deficit rămâne totuşi mult peste cea de 0,8% acceptată de fostul guvern de la Roma pentru a stăvili creşterea datoriei publice a Italiei, ajunsă la 131% din PIB.
După aceste declaraţii ale lui Claudio Borghi, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a cerut guvernului din ţara sa să spună clar dacă doreşte să iasă din zona euro şi din UE. Prea multă ambiguitate şi declaraţii hazardate fac numai rău Italiei şi italienilor a scris el pe reţelele de socializare. Nu este prima dată când membri ai partidelor ce formează actuala coaliţie guvernamentală de la Roma, respectiv partidul de extremă dreapta Liga şi formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), aduc în discuţie o ipotetică ieşire a Italiei din zona euro sau din UE.
Totuşi, de fiecare dată, atât premierul Giuseppe Conte, cât şi liderii celor două partide de guvernământ, Matteo Salvini şi Luigi di Maio, au respins astfel de scenarii, cei din urmă arătându-şi însă nemulţumirea faţă de modul în care funcţionează blocul comunitar, Salvini, de pildă, calificându-i adesea pe oficialii UE ca fiind nişte birocraţi ajunşi în funcţii fără să fi fost votaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News