Vicepremierul italian, Matteo Salvini, a stârnit controverse aprinse în urma unor declarații legate de moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi, ce au adus atenția asupra relațiilor sale controversate cu Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin.
Criticat aspru de la invazia Ucrainei de către Rusia, Salvini a fost pus la punct sec, fiindu-i reproșate afirmațiile referitoare la responsabilitatea medicilor și judecătorilor ruși în cercetarea decesului opozantului.
Într-o intervenție la radio, liderul suveranist și antimigrație al Ligii, Matteo Salvini, a sugerat că este sarcina medicilor și judecătorilor ruși să aducă clarificări asupra decesului lui Aleksei Navalnîi, în loc să se facă presiuni din partea comunității internaționale. Această poziție a stârnit reacții dure, atât în interiorul Italiei, cât și la nivel european.
Echipa de anchetatori ruși a refuzat să predea cadavrul lui Aleksei Navalnîi timp de cel puțin 14 zile, invocând necesitatea unei "expertize". Această acțiune a generat un val de critici la nivel internațional, Uniunea Europeană adoptând o declarație comună în care responsabilitatea pentru moartea opozantului este atribuită președintelui rus Vladimir Putin și autorităților ruse.
În fața acestor reacții, reprezentantul diplomației europene, Peter Stano, a subliniat că declarațiile lui Matteo Salvini contravin poziției adoptate de statele membre ale Uniunii Europene și a recomandat ca membrii guvernelor să își cunoască și să își respecte mandatele.
La nivel intern, reacțiile au fost puternice și vehement critice la adresa poziției exprimate de Matteo Salvini. Carlo Calenda, lider al Partidului Azione, a denunțat hotărârile magistraților dintr-o dictatură și a anunțat că va analiza legăturile Ligii cu Rusia. De asemenea, deputata Alessia Morani de la Partidul Democrat a făcut publice postări anterioare ale lui Salvini, care arată o apropiere suspectă de Rusia Unită și de liderul său, Vladimir Putin.
Cu acuzații tot mai grele, amenințările cu moțiunea de cenzură și cererile pentru clarificări devin tot mai insistent formulate. În fața acestui val de critici, Matteo Salvini este pus într-o poziție delicată, fiind nevoit să răspundă acuzațiilor care îi pun sub semnul întrebării relațiile sale cu Rusia Unită și implicarea în politica externă a Italiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu