Dacă ți-e dor de prăjiturile grecești, îți recomandăm o rețetă numai bună. Iată cum se prepară delicioasa Samali...
Ingrediente
500 g iaurt
250 g griș
100 g griș fin
100 g zahăr
4 linguri ulei / unt topit
100 ml apă
2 g mastic
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
2 linguri zeamă de lămâie
puţină sare
migdale pentru ornat
Pentru sirop
700 ml apă
350 g zahăr
2 linguri sirop de glucoză
coajă de la o jumătate de lămâie
1 lingură apă de trandafiri (opţional)
2 linguri zeamă de lămâie
Cum se prepară
Amestecăm uleiul împreună cu apa şi iaurtul. Într-un robot, adăugăm zahărul, răşina de mastic şi zahărul vanilat. Măcinăm aproximativ un minut (dacă nu folosiţi mastic, săriţi peste procesul acesta). Adăugăm zahărul şi amestecăm cu un tel, aproximativ un minut, potrivit retetegrecesti.ro. Adăugăm bicarbonatul de sodiu şi zeama de lămâie, după care adăugăm grișul în etape, amestecând încontinuu. Acoperim şi dăm la frigider aproximativ o jumătate de oră.
Dacă ornăm cu migdale, tăiem puţin prăjitura la suprafaţă şi adăugăm migdalele. Încălzim cuptorul la 180 de grade şi dăm blatul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (faceţi testul cu scobitoarea).
Siropul
Adăugăm toate ingredientele, mai puţin siropul de glucoză şi apa de trandafir. Fierbem aproximativ 5 minute. Lăsăm siropul 5 minute, pentru a se răci puţin, după care adăugăm glucoza şi amestecăm. Insiropăm blatul fierbinte cu siropul călduţ.
BONUS: Spanakopita, plăcinta delicioasă cu spanac și brânză feta
Ingrediente
- 500 g spanac proaspăt sau congelat (dacă folosiți spanac congelat, asigurați-vă că este bine scurs)
- 1 ceapă mare tocată mărunt
- 3 fire de ceapă verde tocate
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 200 g brânză feta sfărâmată
- 2 ouă bătute
- 1/4 cană de pătrunjel proaspăt tocat
- 1/4 cană de mărar proaspăt tocat (opțional)
- Sare și piper după gust
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 100 g unt topit sau ulei de măsline pentru uns foile de plăcintă
Cum se prepară
Dacă folosiți spanac proaspăt, spălați-l bine și opăriți-l timp de câteva minute până se înmoaie. Scurgeți bine și tocați-l mărunt. Dacă folosiți spanac congelat, asigurați-vă că este bine scurs de apă.
Într-o tigaie mare, încingeți puțin ulei de măsline și adăugați ceapa tocată. Gătiți până devine translucidă. Adăugați ceapa verde și usturoiul și gătiți pentru încă 2-3 minute. Într-un bol mare, combinați spanacul tocat, amestecul de ceapă și usturoi, brânza feta sfărâmată, ouăle bătute, pătrunjelul și mărarul (dacă folosiți). Amestecați bine și asezonați cu sare și piper după gust.
Preîncălziți cuptorul la 180°C (350°F). Ungeți o tavă de copt cu unt topit sau ulei de măsline. Așezați o foaie de plăcintă în tavă și ungeți-o cu unt sau ulei. Repetați procesul cu aproximativ jumătate din foile de plăcintă, ungând fiecare foaie.
Întindeți uniform umplutura de spanac și brânză peste foile de plăcintă din tavă. Așezați restul de foi de plăcintă deasupra umpluturii, ungând fiecare foaie cu unt sau ulei. După ce ați așezat ultima foaie, ungeți bine suprafața cu unt sau ulei.
Folosiți un cuțit ascuțit pentru a tăia plăcinta în pătrate sau triunghiuri, fără a tăia complet până la bază. Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute sau până când plăcinta este aurie și crocantă. Lăsați plăcinta să se răcească puțin înainte de a o tăia complet și de a o servi.
Spanakopita este delicioasă atât caldă, cât și la temperatura camerei. Poate fi servită alături de o salată proaspătă de roșii și castraveți. Dacă doriți, puteți adăuga și alte verdețuri, cum ar fi frunze de mangold sau kale, pentru a varia gustul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu