Sărbătoare mare, sâmbătă, pentru creștini. Aceștia sărbătoresc nașterea Maicii Domnului sau cum mai este cunoscută ca Sfânta Maria Mică. Sărbătoarea este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc care a început la 1 septembrie.
Sfânta Scriptură nu ne relatează acest eveniment, dar scrierile apocrife oferă foarte multe amănunte despre originea șsi copilăria Fecioarei Maria. Cea mai importanta sursă în acest sens, o reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștina din sec. al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris în jurul anului 140.
Părinții Fecioarei Maria - Ioachim și Ana
Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim și era din seminția lui Iuda. Soția lui Ioachim se numea Ana și era fiica preotului Matthan. Astfel, tatăl Fecioarei Maria era un urmaș al regelui David, iar mama, o descendentă din familia preoteasca a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dublă descendență: împărătească și preotească.
Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au început să fie ironizați și batjocoriți de oameni. Lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu. Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunțat la viața lor virtuoasă, rugându-se în continuare cu lacrimi si nadăjduind în bunătatea lui Dumnezeu.
Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor din Seforis şi au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune. Ioachim a zis către soţia sa Ana: "Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu ma duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă un copil". Ana a început să se roage lui Dumnezeu cu durere şi cu multe lacrimi, zicând: "Doamne, Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd; Cela ce ai zis făpturilor Tale să trăiască şi să se înmulţească; Cela ce ai binecuvântat pe Sarra, femeia lui Avraam şi a născut pe Isaac la bătrâneţe şi ai dăruit Anei fiu, de a născut pe Samuel proorocul, dă-mi şi mie roada pântecelui meu şi nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu sau fiică, îl voi închina Ţie cu toată inima şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale". Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un vas ales lui Dumnezeu.Sărbatoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. Bătrânii spun ca în aceasta zi rândunelele pleacă spre zonele calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul isi face simțită prezența. De aici și spusa: "O trecut Sântămărie, leapada și palarie!" Este vremea în care se desfășoară diferite târguri și iarmaroace.
De Sfânta Maria Mica, există în popor o serie de tradiții, obiceiuri și superstitii. Iată câteva dintre acestea:
Gospodinele împart în această zi struguri și prune de sufletul morților pentru ca acestora să li se ierte păcatele și să primească și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă. Nu se efectuează în această zi treburi gospodărești dacă nu vrei să atragi răul asupra ta și asupra familiei tale. Se crede că bărbații care încalcă această tradiție se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea pe foc.
Fecioara Maria este considerată protectoarea fetelor necăsătorite, a femeilor însărcinate, a mamelor și a copiilor, a tuturor celor care cred în puterea lui Dumnezeu.
Este indicat să nu aprinzi focul în vatră în zilele de 7 si 8 septembrie. Conform unei superstiții din bătrâni, acest gest ar putea atrage după sine neșansă și boală. Pe de alta parte, în preajma acestei sărbători se culeg viile și are loc bătutul nucilor asigurandu-te astfel că și în anul urmator vor avea rod.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News