Un nou studiu arată că nu există diferenţe majore între alimentele ecologice şi cele convenţionale în ceea ce priveşte siguranţa şi sănătatea, informează Alimentele ecologice au înregistrat o creştere importantă în ultimii ani, chiar dacă au un preţ destul de ridicat. Pentru a putea fi acreditate ca fiind ecologice, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: nu trebuie să conţină pesticide sau produse chimice şi nu poate utiliza organisme modificate genetic.
Specialiştii din Stanford s-au întrebat dacă alimentele bio sunt mai sănătoase decât cele convenţionale. După primele investigaţii, alimentele ecologice au aceeaşi cantitate de nutrienţi şi pesticide, cu menţiunea că există o mai mare grijă pentru mediul înconjurător. Acest articol prezintă aspectele pozitive şi negative ale alimentelor eco. Totodată, potrivit aceleiaşi surse, nu există garanţia faptului că produsele etichetate ca fiind bio nu sunt tratate cu pesticide, deşi, în cazul acestor alimente, s-a constatat un risc cu 30% mai scăzut de a fi contaminate cu aceste substanţe.
Stanford University a realizat un studiu comparativ între alimentele ecologice şi cele convenţionale. Potrivit Annals of Internal Medicine, nu există diferenţe între cele două categorii de alimente, în ceea ce priveşte sănătatea şi siguranţa. Cercetătorii au observant că alimentele ecologice conţin o mai mare cantitate de fosfor, dar subliniază faptul că nu este un detaliu foarte important pentru că majoritatea oamenilor nu au deficit.
Specialiştii au spus că laptele ecologic conţine acizi graşi Omega 3, lucru foarte benefic pentru organism. Legumele ecologice au pesticide, dar comparativ cu alimentele convenţioanale, acestea sunt sub controlul legal şi nu pun sănătatea în pericol.
Mediul înconjurător este o variabilă ignorată de noul studiu. Alimentele ecologice protejează mediul înconjurător, atenuează schimbările climatic, este îmbunătăţită eficienţa energetic a sistemelor agrare, se reduce acumularea de poluanţi şi este favorizată biodiversitatea.
Aspecte pozitive ale alimentelor ecologice
Potrivit Consumer.es, alimentele ecologice sunt foarte gustoase. Legumele cresc în ritmul lor normal, îndeplinesc toate rigorile legale în timpul creşterii, sunt respectate animalele (material primă) - acestea din urmă dispun de spaţiu suficient pentru a-şi desfăşura normal activitatea. Alimentele sunt mai puţin tratate, au certificate de calitate, utilizarea aditivilor este limitată şi are ca scop garantarea siguranţei produselor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci