Sănătatea lui Băsescu, Duță, Boc, controlată de Ponta

Raportul Corpului de Control al guvernului, în cazul CNAS,  îi reclamă la DNA pe câțiva demnitari ai regimului portocaliu. Guvernul acuză și instituția condusă de Traian Băsescu. Dacă pedeliștii nu vor păți nimic, nu e neapărat din cauză că procurorii au fost numiți acolo chiar de către președinte, cum se spune de obicei despre dosarele care îl privesc.

În referatul guvernului sunt sesizate mai multe probleme. Traian Băsescu și Emil Boc sunt reclamați fiindcă nu au numit reprezentanți în Consiliul de Administrație al CNAS, așa că instituția a fost condusă de trei-patru persoane, în frunte cu Lucian Duță. Pentru public, manevra poate părea dubioasă: puterea se concentrează în mâna unor fideli, care răspund la ordin. Astfel, s-ar controla fondurile de miliarde ale CNAS (nu putem uita nici conflictul deschis între UDMR și PDL, pentru șefia Casei). Ca urmare, din punct de vedere moral se pot face reproșuri. Din punct de vedere legal, însă, nu există sancțiuni. Legea prevede că președintele și premierul numesc reprezentanți în CA, dar nu stabilește nici vreun termen limită, nici vreo pedeapsă.  Caz închis.

Presa a mai reținut acuzațiile la adresa lui Geza Molnar, considerat incompatibil și trimis la ANI. Cum distinsul epidemiolog a ajuns la vârsta pensionării și nu candidează pentru un loc în Parlament, asta e tot, în ceea ce îl privește.

Lui Laurențiu Duță, președintele CNAS, i se reproșează, în raportul Corpului de Control, ca și unor miniștri ai Sănătății, că nu au emis normele de aplicare a unei OUG. Ca urmare, firmele nu au putut plăti taxa claw-back. După unele surse din minister, Duță ar fi trimis, totuși, propuneri de norme, către MS. Bune, rele, nu mai contează: din punct de vedere birocratic, s-a scos, e acoperit.  Mai delicată e situația pentru miniștrii UDMR.  Dar, de la o simplă acuzație până la stabilirea unui prejudiciu și o decizie definitivă în instanțe e cale lungă.

Totuși, nu este exclus ca acuzațiile amintite să fie doar un reglaj al tirului, anticipând adevăratul bombardament. Corpul de Control este destul de vag în ceea ce privește ”respectarea dispozițiilor legale referitoare la angajarea și efectuarea cheltuielilor la achizițiile publice”, amintită în treacăt la începutul comunicatului. Este posibil ca în această direcție să fie orientate anchetele. Rămâne de văzut dacă și când vor exploda noi acuzații, anunțate de grenada amorsată de Corpul de Control, în acest weekend.

P.S.

Știrile generate de raportul Corpului de Control au uitat un nume important din PDL. Fac cuvenita rectificare și admit că o victimă de calibru s-ar putea regăsi în partidul prezidențial. OUG privind taxa claw-back a fost adoptată în ultima ședință de guvern la care a mai participat și PSD, din 1 octombrie 2009. A fost publicată în 10 octombrie, în MOf. În 26 octombrie, cel mai târziu, trebuiau redactate și publicate normele de aplicare, care au apărut însă, conform raportului, abia după 8 luni. Iar ministru interimar al Sănătății a fost...Adriean Videanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel