EXCLUSIV  Sancțiuni cu dublu tăiș: În timp ce Rusia e părăsită de branduri de lux, Europa e prăbușită de criza energetică. Iulian Chifu: E o premeditare, a fost lăsată fără resurse din 2021

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Дмитрий Трепольский)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Дмитрий Трепольский)

Iulian Chifu, analist de politică externă, a vorbit despre situația Federației Ruse, în contextul sancțiunilor economice. 

Consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, Iulian Chifu, a explicat, în interviul acordat DCNews și DefenseRomania, de ce suferă atât de mult Europa, în urma sancțiunilor impuse Rusiei. 

"Deocamdată, vedem că Europa suferă mai mult decât suferă Federaţia Rusă. Credeţi că, în timp, Federaţia Rusă va avea într-adevăr de suferit? Am văzut şi previziunea lui J.P. Morgan care spune că PIB-ul Rusiei, anul acesta, cu toate sancţiunile economice, va scădea cu maximum 3,5%, ceea ce este puţin, ținâd cont de amplitudinea acestor sancţiuni. Debuşeul au fost China şi India, dar în principal China. Totuşi, cum vedeţi această debalansare? Noi ne pregătim să trecem de o iarnă aşa cum nu am mai avut în Europa în ultimii 30 şi ceva de ani, Federaţia Rusia a renunţat la Channel, la Hermes, la Maybach...". a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la DCNews TV.

"Este mult mai complicat de atât, pentru că pe teren au apărut mai multe instrumente. Exact cum Federaţia Rusă nu este doar ceea ce vedem pe teren, partea militară. De exemplu, pregătirea de război, contexul războiului hibrid care se duce cu toate instrumentele, cum ar fi pe zona energetică. Sigur, putem să constatăm că a dispărut ideea securităţii prin interdependență. (...) Lucrul ăsta este valabil atât timp cât partenerul tău respectă regulile jocului, respectă lumea bazată pe reguli. În momentul în care partenerul tău încalcă toate regulile, tu devii dependent de acel partener care iese din sistem.

"Europa a fost lăsată fără resursă şi rezervă din 2021. Este o premeditare"

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi aici. Dacă ne uităm pe cifre, vedem că 2021 a fost anul în care Federația Rusă nu a mai livrat gaz, decât pe contracte pe termen lung, în condiţiile Federaţiei Ruse, iar toată piaţa spot care se judecă la Viena, piaţa de unde se aprovizionează toată lumea - inclusiv Ucraina în sens invers, că nu se aproviziona din Rusia - toate depozitele care erau proprietatea Gazprom, proprietatea Rusiei, din Germania, din Europa au rămas goale. Europa a fost lăsată fără resursă şi rezervă din 2021. Este o premeditare. Toate astea sunt date publice pe care vi le prezint. A văzut toată lumea ce se întâmplă şi a interpretat că este o condiţionare pentru acordul pe termen lung.

Pe de altă pare, ştiind că Rusia este dependentă de conducte, şi pe petrol, şi pe gaze, în cazul Federaţiei Ruse, Federaţia Rusă nu are ce face cu petrolul şi gazele. Ori îl dă cuiva, ori îl arde - vezi cazul de la frontiera Finlandei. Sau îl dă pe nimic - cazul petrolului în China, în India. Şi-au umplut depozitele la 30 de dolari, adică la costul de producţie plus transport. În principiu au umplut piaţa cu petrol ieftin din care nu au câştigat", a spus Iulian Chifu.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Citește și:

AIEA îi cere Federației Ruse să părăsească centrala nucleară Zaporojie. China și Rusia însăși se opun

Consiliul guvernatorilor din 35 de națiuni al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să înceteze ocuparea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

Rezoluția, care spune că consiliul de administrație solicită Rusiei „să înceteze imediat toate acțiunile împotriva și asupra” centralei Zaporojie și „orice altă instalație nucleară din Ucraina”, a fost adoptată cu 26 de voturi pentru, două împotrivă și șapte abțineri, potrivit diplomaților.

Rusia și China au fost singurele țări care au votat împotriva rezoluției, conform Al Jazeera. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel