Uniunea Europeană a aprobat miercuri un embargo asupra exporturilor de aur ale Rusiei şi o serie de măsuri pentru a completa cele şase serii de sancţiuni adoptate de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit AFP.
"Noile măsuri vor permite alinierea UE la partenerii din G7, îmbunătăţirea aplicării legislaţiei şi completarea lacunelor acolo unde este necesar", a explicat preşedinţia cehă pe Twitter.
UE va interzice importurile de aur de origine rusească, inclusiv de bijuterii. Blocul comunitar va îngheţa activele băncii ruseşti Sberbank şi va adăuga mai multe personalităţi şi entităţi pe lista sa neagră, precizează aceeaşi sursă.
Un angajament este luat, între altele, pentru ca sancţiunile "să nu pună în pericol securitatea alimentară şi energetică în lume".
Acordul oferă posibilitatea statelor membre să "autorizeze deblocarea unor fonduri sau resurse economice îngheţate care aparţin băncilor ruseşti după ce s-a stabilit că aceste fonduri sau resurse economice sunt necesare cumpărării, importului sau transportului de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte".
Şapte bănci ruseşti - Bank Rossia, Promsviazibank, VEB-RF (sau Vneşeconombank, VEB), Bank Otkrâtie (cunoscută anterior ca NOMOS Bank), Novikombank, Sovcombank (cunoscuta anterior ca Buikombank) şi VTB Bank - sunt vizate de această derogare.
UE nu a impus nicio sancţiune asupra cerealelor, seminţelor şi îngrăşămintelor produse în Rusia şi acuză Moscova de provocarea unei penurii şi a unei explozii a preţurilor prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene şi taxa de 30% la exporturile sale de cereale.
Acordul, la care au ajuns ambasadorii ţărilor din UE la Bruxelles, urmează să fie validat de guvernele acestora pentru a fi publicat joi în Jurnalul Oficial şi a intra în vigoare, precizează o sursă diplomatică.
Este a şaptea rundă de sancţiuni împotriva economiei ruse de când Moscova a invadat Ucraina, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Autoritățile UE au decis să ușureze sancțiunile împotriva sistemului bancar rus pentru ridicarea blocadei asupra comerțului mondial cu cereale și îngrășăminte, din cauza căreia zeci de milioane de oameni, din cele mai sărace țări, s-au confruntat cu amenințarea înfometării.
Țările UE vor avea voie să deblocheze parțial activele băncilor sancționate, scrie The Moscow Times, citând un proiect de document al Comisiei Europene pe care ambasadorii UE urmează să îl aprobe miercuri.
Eliminarea se va aplica doar resurselor necesare pentru tranzacțiile cu alimente și agricultură. Vorbim atât de vânzare și cumpărare directă, cât și de transportul acestora.
Relaxările se vor aplica tuturor băncilor aflate pe lista neagră: VTB, Sovcombank, Novikombank, FC Otkritie, VEB, apărarea Promsvyazbank și Rossiya Bank, deținută de Yuri Kovalchuk, care este considerat unul dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui Vladimir Putin.
Lista băncilor sancționate se extinde, în schimb. Aceasta va include Sberbank, care se află deja sub sancțiunile SUA și Marii Britanii.
Pentru cea mai mare bancă de stat din Rusia, care este deja deconectată de la SWIFT, al șaptelea pachet de sancțiuni prevede aceleași excepții: înghețarea activelor nu se va aplica fondurilor necesare tranzacțiilor cu cereale, îngrășăminte și alte produse agricole.
În plus, UE intenționează să ia măsuri pentru simplificarea aprovizionării cu alimente prin porturile rusești, potrivit unor surse.
Deși astfel de importuri nu sunt supuse direct sancțiunilor, marii comercianți internaționali și companiile de asigurări au declarat boicotarea unui astfel de comerț, temându-se de riscurile de război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci