Liderii occidentali sunt pregătiți să anunțe un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, potrivit Casei Albe.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că măsurile vor viza organismele financiare și de stat ruse, precum și unii oficiali și oligarhi. Psaki a spus că această mișcare va „trage la răspundere cleptocrația rusă care finanțează și sprijină războiul lui Putin”, potrivit BBC.
Solicitările pentru noi sancțiuni au crescut în ultimele zile pe fondul acuzațiilor de atrocități rusești la Bucha.
Primarul orașului a declarat marți seară pentru BBC că forțele ruse au ucis aproximativ 320 de civili în timpul ocupării orașului, în timp ce descoperirea de gropi comune a provocat indignare în capitalele vestice.
Psaki a declarat reporterilor, în timpul unei conferințe de presă la Washington DC, că sancțiunile, care se așteaptă să includă interzicerea tuturor investițiilor noi în Rusia, vor „degrada instrumentele cheie ale puterii de stat ruse, vor impune un prejudiciu economic acut și imediat Rusiei”.
Wall Street Journal a declarat marți că Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, ar putea fi printre cei vizați.
Presa americană a sugerat că sancțiunile ar putea viza și cele două fiice ale președintelui rus, Vladimir Putin, deși Psaki a refuzat să comenteze informațiile.
Ea a adăugat că sancțiunile vor fi anunțate vor fi luate în coordonare cu UE și alte țări G7.
„În coordonare cu G7 și UE, un pachet suplimentar de măsuri de sancțiuni care va impune costuri Rusiei pentru a o trimite mai departe pe drumul izolării economice, financiare și tehnologice”, a spus doamna Psaki.
Marți, Comisia Europeană a propus noi sancțiuni ample împotriva Rusiei, inclusiv o potențială interdicție a importurilor de cărbune rusesc și măsuri suplimentare care vizează întreprinderile de stat, cât și oficialii și oligarhii din Moscova.
Interzicerea propusă asupra cărbunelui rusesc, care trebuie să fie aprobată de toate cele 27 de state membre, ar marca prima dată când UE blochează importurile de energie rusă.
Blocul cumpără anual de la Moscova cărbune în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro.
Unele state membre, inclusiv Germania, depind în mare măsură de energia rusă și au fost reticente în a viza în mod direct sectorul. Dar sentimentul a părut să se schimbe după ce au apărut dovezi ale crimelor de război rusești, președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat cererilor de interdicție la începutul acestei săptămâni.
De asemenea, statele membre ar trebui să impună o „interdicție totală a tranzacțiilor” asupra a patru bănci rusești și să interzică o serie de alte importuri din Rusia și Belarus, inclusiv lemn, ciment, fructe de mare și băuturi alcoolice, în valoare de 5,5 miliarde de euro .
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că intenționează să închidă porturile UE pentru navele rusești și să interzică operatorii de transport rutier ruși și belarusi din regiune.
Von der Leyen a acuzat Rusia că „poartă un război crud și nemilos” împotriva civililor ucraineni și a spus că UE trebuie „să susțină presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest moment critic”.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a criticat marți seară pachetul de sancțiuni propus de UE, numindu-l un „răspuns slab”, care este „o invitație la mai multe atrocități”.
„Cărbunele, patru bănci... interzicerea porturilor și frontierelor (cu excepții) nu reprezintă cu adevărat un pachet de sancțiuni adecvat pentru masacrele care sunt descoperite”, a scris diplomatul șef pe Twitter.
Adresându-se marți Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat liderii ruși că au comis crime de război în țara sa și a cerut ca aceștia să fie aduși în fața justiției.
„Armata rusă a căutat și a ucis intenționat pe oricine ne-a servit țara”, a spus el. „Au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele”.
Tot marți, oficialii americani au declarat că vor furniza forțelor ucrainene rachete antiblindată Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari. Acesta este al șaselea lot de ajutor american.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că banii recent aprobați vor „să satisfacă nevoia urgentă a Ucrainei de sisteme antiblindare suplimentare, pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei și le-au folosit atât de eficient pentru a-și apăra țara. ".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu