Sancțiuni UE împotriva oamenilor Kremlinului de la Chișinău. Bogdan Aurescu: Lista a fost creată în timp record, la propunerea mea

Foto: Ministerul Afacerilor Externe
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

 

„România salută adoptarea, azi, a primelor listări de persoane cf. regimului de sancțiuni UE ce vizează acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, creat în timp record, la propunerea mea. România va continua să sprijine reziliența, integrarea & calea democratică a Republicii Moldova”, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter.

UE a anunțat primele sancțiuni pentru cetățenii Republicii Moldova care au încercat destabilizarea țării și apropierea ei de Moscova, printre care  Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Ilan Sor.

Propunerea regimului de sancțiuni a aparținut Ministerului de Externe din România. Este cel mai rapid regim de sancțiuni creat vreodată, propus de Bogdan Aurescu la data de 20 februarie.

Sancțiunile venite împotriva susținătorilor Kremlinului vor ajuta Republica Moldova să combată acțiunile de destabilizare, din ultima vreme. Totodată, sancțiunile conțin interdicții de intrare în țară și înghețare a conturilor.

De exemplu, protestele împotriva guvernului pro-occidental din Republica Moldova au fost sponsorizate pe social-media de Ilan Șor, unul dintre cei care vor fi vizați de aceste sancțiuni. Astfel, Șor se va afla în imposibilitatea finanțării unor următoare manifestații, din bani proprii.

MAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea, la 30 iunie 2023, de către Consiliul Afaceri Generale al UE, a primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, creat la propunerea ministrului român de externe, înaintată la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din februarie 2023, se arată într-un comunicat de presă.

Pachetul adoptat pe 30 mai cuprinde cinci persoane listate în baza regimului de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, precum și două persoane listate în baza regimului de măsuri restrictive pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, acestea din urmă fiind în strânsă conexiune cu acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova

,„Aprobarea listărilor constituie un pas important în sancționarea celor responsabili de acțiuni destabilizatoare, iar decizia are o importanță deosebită în contextul regional actual marcat de consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și de presiunile hibride, ample și sistematice la adresa Republicii Moldova, care includ ingerințe în procesele politice interne și tentative de subminare a ordinii constituționale. România are un interes major în implementarea acestui regim de sancțiuni și a listărilor de persoane în baza acestuia, din considerente care privesc inclusiv asigurarea securității, rezilienței și stabilității în Vecinătatea Estică în ansamblul său, fiind, de asemenea, o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor ei. România rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și continuăm să sprijinim activ ancorarea sa fermă și ireversibilă în valorile democrației și statului de drept’’, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

Crearea acestui regim de sancțiuni se înscrie în seria de acțiuni politico-diplomatice inițiate de România în sprijinul Republicii Moldova, printre care sunt de amintit: obținerea, în 2022, prin demersuri la cel mai înalt nivel, a deciziei Consiliului European de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE; crearea, în 2022, a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, la inițiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu împreună cu omologii săi din Germania și Franța, care a adunat deja fonduri substanțiale pentru Republica Moldova și acordă sprijin prin grupurile sale de lucru pentru procesul de reformă pentru aderare; crearea Misiunii de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) prin decizia Consiliului Afaceri Externe din 24 aprilie 2023 și lansată la Consiliul Afaceri Externe din 22 mai 2023, MAE român obținând ca aceasta să fie condusă de un diplomat român – Misiunea civilă vizează sporirea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și acțiunile de dezinformare; și multe altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel