Regele Mihai, 100 de ani de la nașterea sa. Prof. univ. dr. Daniel Șandru a vorbit despre Regele Mihai I, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.
Publicitate
25 octombrie a fost ziua în care Regele Mihai I ar fi împlinit 100 de ani.
Născut la Sinaia în anul 1921, Mihai I a fost Suveran al României în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și în perioada 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947 și a fost fiul principelui Carol şi al Elenei, principesă a Greciei.
Prof. univ. dr. Daniel Șandru, manager general interimar al Operei Naționale Române Iași, a vorbit despre monarhie și impactul pe care l-a avut asupra țării noastre uriașa personalitate a Regelui Mihai I al României și despre rolul regalității după prăbușirea comunismului.
Casa Regală a României a avut un rol important în aderarea țării la structurile europene și nord-atlantice.
"Pentru perioada '47 - '89, tocmai au fost publicate de curând cele patru volume ale memoriilor lui Ion Rațiu, acolo unde se vede foarte clar, dincolo de fracturile care apăreau și în sântul comunității românești din Diaspora, se vede câte eforturi s-au depus și în multe dintre ele personajul principal este, indiscutabil, MS Regele Mihai I, pentru a se menține speranța că România va putea reveni la democrație, nu neapărat la monarhie. Asta a fost lupta Majestății Sale Regele Mihai I. O luptă a demnității pentru poporul român, pentru că imediat după '47, primii prigoniți au fost intelectualii și politicienii interbelici democrați, care au murit în închisorile comuniste.
După '90 a fost foarte greu de regăsit spiritul ăsta democratic. Acum, teoretic, există în fazele astea de tranziție de la totalitarism la regim democratic cel puțin cinci etape și ideea e că se ajunge foarte greu să consolidezi o democrație. România o spune foarte clar: poate fi considerată astăzi o democrație funcțională doar grație faptului că este membră a UE și NATO. Asta asigură funcționalitatea noastră democratică. Trebuie spus că democrația sau calea spre democrație nu este niciodată un drum cu sens unic, iar pericolul mereu plutește să ne întoarem la autoritarism, iar faptul că ne aflăm în această familie euro-atlantică, se datorează în bună măsură eforturilor întreprinse de Regele Mihai I și de Casa Regală a României", a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.
"Sistemul educațional este principalul agent de propagandă în orice stat. E suficient să vedem cum au tratat istoricii români raportarea la Regele Mihai I și la Casa Regală. Dacă citiți volumele de istorie de la începutul anilor '90 sau începutul anilor 2000, veți vedea că întotdeauna Regele Mihai apare ca un fel de notă de subsol, niciodată într-o lumină favorabilă.
Din păcate pentru poporul român, mă tem că cea mai mare parte a cetățenilor României au descoperit importanța pe care a avut-o rolul jucat de Majestatea Sa și a Casei Regale a României, abia la moartea Regelui, în 2017! Din păcate spun, foarte târziu! Pe de altă parte, paradoxal, mai mulți români au început să fie interesați de adevărata istorie onestă și de recuperarea onestă a acestei istorii și în ultima vreme au apărut foarte multe cărți cu date concrete, cu susținere din arhive, care demonstrează că dincolo de suișurile și coborâșurile care există în orice Familie Regală, Familia Regală a României a menținut principiile axiologice și acest necesar, măcar simbolic, pe care-l avem de a ne raporta corect la istoria noastră și de a ne putea privi în oglindă.
Foarte târzie reacția românilor, dar e bine că s-a întâmplat. A existat un moment de trezire în 2017! Văzând coloanele nesfârșite care însoțeau cortegiul Majestății Sale, într-un București care în 1990 nu l-a primit din cauza voinței autorităților. Nu pot uita acel milion de oameni care s-a strâns atunci când MS s-a putut adresa cetățenilor săi", a completat el.
Referitor al ultima parte a comentariului lui Daniel Șandru, legată de discursul avut de Regele Mihai I, Petre Roman susține și astăzi că nu s-a temut de el.
Regele Mihai, Regina Ana și Principesa Margareta au revenit în România pe 25 decembrie 1990. Anul 1990 a fost prima întoarcere a Regelui Mihai după perioada exilului și momentul în care Regele a vorbit despre adevărul plecării din țară și despre abdicare.
"Eu cred că le tremurau nu doar puloverele pe gât, ci și pantalonii foarte tare atunci, ca să folosesc o metaforă, pentru că au fost niște lași, niște fricoși, și nu au știut să conducă decât prin manipulare și forță. Asta a fost clar în anii '90! A fost o mare păcăleală pentru poporul român ceea ce s-a întâmplat atunci!", a mai spus Daniel Șandru.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu