Este cancerul de col uterin capăt de drum pentru femeile care vor să devină mame?
Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la interviurile DC Medical și DC News despre semnalele de alarmă care ar putea să prevestească chiar și un stadiu incipient al cancerului de col uterin.
"Încă din stadiul II pot fi sângerări de la nivelul leziunii de pe col, pot fi scurgeri apoase sau sângerări în timpul contactului sexual. De asemenea, în stadiile avansate, când tumora blochează ureterele, cele care aduc urina de la rinichi, și atunci au dureri la nivelul rinichilor. La fel, dacă penetrează în vezică, există sângerarea pe cale vezicală sau chiar dureri vezicale. Primul semn ar fi hematuria (urina roșie), asta când penetrează vezica. Primele semne, înainte ca tumora să ajungă în stadiul IV unde prinde alte organe, sunt aceste sângerări anormale, în afara menstrei" avertizează medicul Cristescu.
Mai poate fi păstrată funcția de reproducere? Răpește această boală visul femeilor de a deveni mame? Dr. Ciprian Cristescu a explicat cum se intervine și ce tratament se recomandă mai cu seamă în stadiul I, în cazul în care pacientele își doresc să poată rămâne însărcinate: "Depinde de ce vrea femeia, în primul rând. În stadiul I, de exemplu, poate să fie tratament chirurgical dacă nu mai dorește copii. Pentru că se scot atât colul cât și uterul și chiar ovarele ca să fie sigur.
S-au întâlnit cazuri de cancer de col uterin la 25-30 de ani când femeile voiau copii. Și atunci, dacă e în stadiul I, se poate scoate doar colul, se lasă uterul pe loc și atunci femeia, în viitor, va putea avea copii. Asta în cazul în care biopsia post-operatorie confirmă că e doar stadiul I. Se poate merge mai departe și, împreună cu colul, se scot și ganglionii limfatici, cei care sunt prima oară invadați. Se face prin chirurgie deschisă sau laparoscopică sau robotică, tot e la modă și la noi, deci se poate face prin toate cele trei metode. Avantajul robotului este că preîntâmpină gesturile posibil greșite sau dacă îți tremură mâna, ca medic, te corectează oarecum dacă vede că nu ești pe unde trebuie, plus că se vede mult mai bine decât în cea deschisă, pentru că poți să focalizezi imaginea exact acolo și să vezi mult mai bine."
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu