Federaţia Sanitas a solicitat marţi, la întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii la care au participat premierul Ludovic Orban şi ministrul de resort, Nelu Tătaru, acordarea unui spor cuprins între 55% şi 85% pentru condiţii deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei, potrivit unui document postat pe Facebook de organizaţia sindicală.
Aceşti bani ar trebui primiţi de către personalul medico-sanitar şi auxiliar din unităţile sanitare, din cadrul direcţiilor de sănătate publică, al Institutului Naţional de Sănătate Publică, precum şi al serviciilor de ambulanţă, adică toţi cei care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care tratează pacienţi confirmaţi şi suspecţi COVID-19.
Pe lista de revendicări se mai află adaptarea condiţiilor de muncă la situaţia epidemiologică actuală, respectiv asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate şi suficiente, precum şi reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecţie specific.
Liderii sindicali au mai cerut identificarea şi asigurarea sursei de finanţare pentru punerea în aplicare a Legii 82/2020, astfel încât toţi salariaţii unităţilor sanitare unde sunt trataţi pacienţi COVID suspecţi sau confirmaţi să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei brut pe lună pe toată perioada stării de urgenţă.
Alte solicitări sunt asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă aferente anului 2020 pentru tot personalul din sistemul sanitar, creşterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar.
VEZI ȘI Redeschidere restaurante. Orban: Doar atunci se va întâmpla!
Premierul Ludovic Orban a declarat marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi Federaţiei Solidaritatea Sanitară, că autorităţile vor putea utiliza 'instrumentul legal al detaşării' cadrelor medicale în unităţile sanitare implicate în lupta anti-COVID. El a fost întrebat cum vor rezolva autorităţile problema lipsei de personal medical înregistrată la nivelul unor spitale din ţară pe fondul pandemiei de COVID.
'Ştiţi răspunsul, e detaşarea. Detaşarea cadrelor medicale care sunt în alte entităţi, de exemplu, pentru Direcţiile de Sănătate Publică avem nevoie de medici generalişti, de medici infecţionişti, de medici şi asistente medicale care să se implice în derularea tuturor activităţilor DSP-urilor. De asemenea, în special în spitalele COVID, în secţiile exterioare care sunt destinate tratării pacienţilor cu forme uşoare avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, aici, răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul aşteptărilor şi, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detaşării', a spus Ludovic Orban, la Ministerul Sănătăţii.
Premierul a adăugat că la discuţiile cu sindicaliştii din Sănătate s-a abordat şi tema acordării unor sporuri salariale pentru anumite categorii de personal medical, cum sunt 'medicii anestezişti care lucrează în secţiile de terapie intensivă'.
'Acel spor de 50% pe care-l primesc pentru detaşare să fie suplimentar faţă de sporul pe care-l primesc cei din secţiile de terapie intensivă şi aici, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanţă de urgenţă', a arătat Orban, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News