În timp ce vestul și centrul Europei se confruntă cu ravagii masive produse de furtuna Eunice, România are parte de temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă a anului, fapt care va genera un an de secetă.
Directorul ANM, meteorologul Elena Mateescu, a explicat pentru DC News că furtuna care afectează jumătatea de vest a Europei și partea de nord a continentului s-a format prin confluența unei mase de aer cald venite dinspre Oceanul Atlantic cu masa de aer rece specifică Peninsulei Scandinave. De regulă, aceste tipuri de abateri dau naștere fenomenelor meteorologice intense, așa cum vedem că se întâmplă acum în state precum Olanda sau Marea Britanie.
În ceea ce privește România, lanțul Carpatic a jucat un rol de baraj în calea frontului atmosferic devastator aflat acum deasupra statelor din vestul și centrul Europei, precizează meteorologul. Faptul că ne aflăm la periferia sistemului a determinat un impact scăzut al fenomenelor asupra regiunii în care este situată țara noastră.
Elena Mateescu adaugă faptul că, deși suntem protejați în fața fenomenelor meteo agresive, România se confruntă cu o perioadă neobișnuită de secetă, în special în zona estică și nord-estică a teritoriului. „Februarie este natural cea mai secetoasă lună din an pentru noi, însă înregistăm abateri termice de 1,9 până la 2,9 grade Celsius față de media normală a perioadei. Anomalii observăm și în cantitatea de precipitații, care se situează sub norme. Vorbim despre 8,5 l/mp, față de 31,6 l/mp, media la nivel național, cum ar fi fost normal”, afirmă directorul ANM.
Aceasta mai spune că, cele mai afectate de seceta de anul acesta vor fi județele din zona Moldovei, acolo unde precipitațiile de 40...50 l/mp căzute în special în decursul lunii decembrie, nu vor putea compensa deficitul înregistrat în lunile de toamnă.
Furtuna Eunice a lovit în plin Olanda şi, din păcate, a făcut şi victime. Vântul a suflat cu rafale de până la 130 km pe oră în zonele de coastă. Trei persoane au decedat din cauza copacilor doborâţi de vânt. Guvernul a trimis alerte text prin care atenţiona populaţia să rămână în casă şi să sune la serviciile de urgenţă numai în situaţiile în care viaţa le este pusă în pericol.
În cele din urmă, reţeaua a căzut din cauza numeroaselor solicitări şi un alt mesaj a fost transmis de autorităţi: „Numărul de urgenţă este supraîncărcat”. Vântul a suflat cu rafale de până la 130 de kilometri pe oră în zonele de coastă. Institutul Regal de Meteorologie din Ţările de Jos (KNMI) a emis o avertizare „cod roşu”, citează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu