Șansa și handicapul Guvernului Ponta

Este o sansa pentru un lider politic relativ tanar preluarea guvernarii intr-un moment de criza multipla. Pentru ca poate arata ce poate. Daca poate. Este o sansa pentru USL, in mod evident, ca are posibilitatea de a pregati trei alegeri. Locale, parlamentare si prezidentiale. Cel putin, in sensul garantiei ca nu vor fi orchestrate fraude masive de la nivelul Executivului. Dar Victor Ponta are de infruntat si un dublu handicap. Intr-un an electoral, asteptarile populatiei sunt uriase. Iar in rastimpul scurt pana la finalizarea rundelor de alegeri, nu se poate face foarte mult. La celalalt capat al acestui tunel de incercare se afla un presedinte ostil, care are in spate o infrastructura la fel de ostila.

Dar si avantajele se pot transforma in dezavantaje. Asta in eventualitatea in care grupuri de interese nelegitime ajung sa-si exercite influenta asupra actului de guvernare. Si de ce ar face-o? Din ce alt motiv decat acela de a obtine foloase necuvenite de pe urma Executivului. De a practica traficul de influenta, pentru ca, in final, banii publici sa fie deturnati. Asemenea grupuri de influenta pot exista la nivelul celor trei partide aflate la guvernare. PSD, PNL si PC. Adevarata maestrie a lui Victor Ponta, dar si a celorlalti ministri din Cabinet, este sa stie cum sa tina deoparte cardurile de rechini. In caz contrar, nu numai ca nu va putea fi onorat angajamentul de a avea cel mai cinstit guvern din istoria recenta a Romaniei dar va exista si pericolul unei devoalari imediate. Urmata de lovituri naprasnice de pedeapsa.

 Intreg aparatul de stat, ma refer la administratia centrala si la administratia locala dar si la tot ce inseamna deconcentrate, este impanat cu oamenii regimului Traian Basescu. Acestia au fost adusi in institutii, au fost mentinuti si au fost promovati de PDL si de fostii aliati ai acestui partid iar cariera lor este, in mare masura, legata de supravietuirea si eventuala relansare a PDL. In consecinta, ei vor functiona mult timp ca niste cartite extrem de active ale regimului Traian Basescu. Un regim inca in functiune. Inca extrem de activ. Executivul nu se va putea debarasa decat in timp de asemenea indivizi. Cei mai multi vor ramane in aparat pana la inceputul anului viitor. Ei nu vor actiona doar in sensul tergiversarii ori chiar a sabotarii unor initiative guvernamentale dar vor fi si supraveghetori extrem de atenti si de exigenti ai unor acte si fapte indoielnice ori controversate ori de-a dreptul ilegale, pe care ar putea sa le savarseasca actualii reprezentanti de varf ai Executivului. Intr-un fel, nici nu e rau. Intr-o democratie e preferabil ca actele de guvernare sa fie supravegheate de cat mai multi ochi.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel