EXCLUSIV  Șanse mari pentru artiștii români. Liviu Jicman (ICR): Avem puține facilități pentru difuzarea culturii. E nevoie de colaborări

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a vorbit despre nevoia artiștilor români de a fi cât mai susținuți pentru a putea să-și exporte creațiile culturale dincolo de granițele țării.

Invitat la DC News, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a discutat cu jurnalistul Val Vâlcu despre suportul pe care ICR îl poate oferi artiștilor români:

„În epoca trenurilor erau atașate vagoanele celor care mergeau în turneu. În anii '90, spre exemplu, s-a mers pe Dunăre. Un vaporaș de croazieră, în afara sezonului, s-a dus cu artiști, inclusiv cu Marin Sorescu, să reprezinte cultura noastră în Ungaria, Austria, Slovacia și Germania. Nu există azi, nici măcar în țară, un vagon al artiștilor...pentru teatrele aflate în turneu, să-și care decorul, să meargă dintr-un loc în altul. CFR-ul nu a făcut nimic și bănuiesc faptul că nave de croazieră nu mai sunt...“, a punctat Val Vâlcu.

„Avem puține facilități pentru difuzarea culturii și rareori a fost gândită infrastructura generală pentru acest lucru“, a adăugat Liviu Jicman.

„Adică să aibă acces și publicul dintr-un loc fără filarmonică să vină orchestra“, a spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Un nou concept cultural în Europa și în lume. Liviu Jicman (ICR): Experiența pandemiei trebuie folosită

Nevoia de colaborare între instituții

„Când discutăm de transport avem aceste probleme. Nu există facilități sau programe specifice pentru transportul de lucrări, nu mai spun de asigurările care sunt foarte scumpe. Chiar dacă discutăm între instituții de stat, deși nu ar trebui ca doar ele să fie implicate, dar chiar și pe astfel de circuite lucrurile sunt destul de complicate și din bugete publice trebuie să plătim asigurări, ceea ce nu asigură chiar buna ajungere ...“, a completat Liviu Jicman.

„Artiștii plastici au dificultăți mai mari acum, mă gândesc. Hai să spunem că la low cost se mai duce un actor, un interpret de muzică, dar operele de artă au un regim special, trebuie protejate“, a spus Val Vâlcu.

„Avem un interes foarte mare pentru artiștii români, foarte puține galerii de artă românești reușesc să fie apreciate pe plan internațional, să aibă proiecte și să fie apreciate la târgurile de artă, dar, într-adevăr, pe lângă taxele firești, există aceste costuri care sunt mari și nu avem facilități. Și Institutul Cultural Român, dacă este partener sau dacă sprijină o astfel de prezență, se adresează pieței libere pentru a găsi modalități de transport, pentru toată procedura complicată de licitații“, a zis Liviu Jicman.

„Un apel pentru Ministerul Culturii să aibă un camion, un vagon de...“, a spus Val Vâlcu.

„Problema e să nu fim singuri în acest demers. Nu doar Ministerul Culturii, ci ar trebui, poate, să vorbim cu Ministerul Transporturilor, cu Ministerul Muncii“, a completat Liviu Jicman.

„Poate ASF-ul! O firmă de asigurări și-ar putea face reclamă asigurând, investind, că sunt costuri. Să ofere polițe gratuit pentru artiștii care merg la o astfel de expoziție“, a spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Județul cu numeroase oportunități pentru turiști. Jicman, ICR: E important să reușim să spunem aceste povești frumoase

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel