Riscurile ca războiul Israel-Hamas să devină unul mondial. Fost director CIA: "Nu este nicio îndoială". Rolul jucat de China și Iran

Șansele ca războiul Israel-Hamas să devină unul mondial. Fost director CIA: "Nu este nicio îndoială". Rolul jucat de China și Iran / Foto: Pixabay
Șansele ca războiul Israel-Hamas să devină unul mondial. Fost director CIA: "Nu este nicio îndoială". Rolul jucat de China și Iran / Foto: Pixabay

Un fost director al CIA a explicat care sunt șansele ca războiul dintre Israel și Hamas să se extindă la nivel mondial.

După ce Hamas a atacat Israelul în data de 7 octombrie, iar ulterior a fost anunțată o operațiune terestră în Fâșia Gaza, drept răspuns la atrocitățile comise de teroriști, mulți oameni se întreabă dacă acest conflict poate escalada, transformându-se într-un război mondial. 

Leon Panetta, fost director al CIA, spune că China și Iranul sprijină terorismul, iar "marea provocare pentru democraţii este dacă noi putem împiedica aceste ţări de a declanşa un război". Cât despre posibilitatea extinderii conflictului palestino-israelian, acesta a mai explicat că totul depinde și de faptul dacă se vor implica Hezbollah și Iran.

"Ei bine, acum nu este nicio îndoială că este un război între Israel şi Hamas, din cauza a ceea ce a făcut Hamas, atacând Israelul. Dar, cu siguranţă, are potenţialul de a deveni un război mai extins, dacă terorişti precum Hezbollah, din Liban, ar decide să se implice şi să atace din nord; şi dacă Iranul ar pune alte grupuri pe care le-a organizat ca militanţi, ca terorişti, şi le-ar pune să atace Israelul. De exemplu, chiar ieri s-au lansat rachete din Yemen. Ei bine, asta ne arată că există mereu o posibilitate ca acest război să escaladeze, să se extindă, pentru a deveni ceva mai amplu", a explicat Leon Panetta, fost director al CIA, la Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

"Marea provocare pentru democraţii este dacă noi putem împiedica aceste ţări de a declanşa un război"

"Revista Time a publicat un articol interesant, în care era citat un analist de la un institut prestigios, care spunea astfel: "China susţine Iranul. Iranul susţine Hamasul, iar Beijingul este amestecat în aceste evenimente. China a fost direct implicată în trecut în finanţarea Hamasului. Acum 10 ani, Bank of China a negat asemenea acuzaţii, dar armele pe care le foloseşte Hamasul acum vin din China şi din Rusia". Ce credeţi despre asta?", a întrebat Mihai Gâdea.

"Cred că ceea ce tocmai aţi descris face parte din conflictul mai vast care există în lumea de azi, între democraţii şi autocraţii. Pe de o parte avem ţări autocratice, precum Rusia, China, Coreea de Nord, Iran; iar pe de altă parte sunt statele democratice din lume, care încearcă şi fac tot posibilul pentru a-şi păstra libertatea, pentru a apăra democraţia şi dreptul oricărui popor de a decide liber ce fel de guverne vor să aibă. Acesta e, deci, contextul mai larg în conflictul care are loc. Şi da, dacă a sprijinit China terorismul: da, l-a sprijinit! Sigur că da! Sprijină Iranul, terorismul? Sigur că da! Îl sprijină. Iar marea provocare pentru democraţii este dacă noi putem împiedica aceste ţări de a declanşa un război", a spus fostul director al CIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel